Vores skribenter

Brevkasse – Progesteron sammen med andre tilskud

Naturlis naturlæge, Maria Pinderup Langbak svarer på spørgsmål fra vores kære læsere – denne gang handler det om Progesteron sammen med andre tilskud

20. januar 2023

Spørgsmål:
Jeg er blevet behandlet for let, moderat og især gentagne svære depressioner. Det hele har mere eller mindre udviklet sig til en behandlingsresistent, kronisk depressiv tilstand, hvor jeg i årevis ikke har mærket andet end en konstant tristhed. Listen af psykofarmaka er mere eller mindre udtømt. Ligeledes har samtaleterapi ikke længere nogen effekt, og jeg er mere eller mindre blevet opgivet af det offentlige sundhedsvæsen.

For nylig er jeg startet et behandlingsforløb hos en NHT-vejleder (Naturlig Hormonterapi, red.). Her fik jeg målt, at jeg mangler progesteron og jeg tager nu ca. 40 mg dagligt. NHT-vejlederen har i sin vejledning skrevet at 5-HTP, GABA og Tyrosin kan være godt ved depressive tanker. Men hvis man ikke må kombinere progesteron med antidepressiva, må man så benytte de førnævnte midler samtidig med progesteron? Og hvad er forskellen på dem i forhold til at anvende dem ved depression?

Noget familie mener, at jeg vil have gavn af Tyrosin, fordi jeg også er utroligt træt, og der findes ingen årsag til denne træthed ved prøver taget i almindelig lægepraksis.

– Mvh. Stenbukken

Svar:
Det lyder, som om livet har sendt dig et meget hårdt og ubarmhjertigt sted hen. Godt du nu selv tager ansvar og prøver en anden vej. Du må gerne tage progesteron sammen med de nævnte midler.

5 HTP er en aminosyre og et forstadie til tryptofan, der i kroppen videre omdannes til serotonin og melatonin. Altså lykke- og søvnhormonet. Aminosyren Tyrosin indgår i dannelsen af mange forskellige neurotransmittere og hormoner. Ikke mindst dopamin, som er med til at holde os fokuseret og med et mere positivt humør. Derudover indgår Tyrosin i stofskiftehormonerne og binyrernes produktion af noradrenalin og adrenalin.

GABA er en neurotransmitter, hvis primære funktion er at lukke lidt ned for overaktivitet i hjernen. Den har en meget beroligende effekt, og lave niveauer af GABA er koblet til angst og humørforandringer. 5 HTP, Tyrosin og GABA er gode at tage sammen, da de indvirker på hver deres måde i reguleringen af hjernen og kroppens øvrige systemer. Hvis du er meget sensitiv, anbefaler jeg at starte med ét af midlerne og tage det et par uger. Dernæst kan du tilføje et til og så videre. På denne måde kan du skelne, om de alle giver dig noget – både positivt og negativt.

Ligesom med medicin er dosering individuel og kræver nærmere kendskab til den person, som skal behandles. Min erfaring er, at hvis man holder sig til den angivne dosering på det enkelte præparat, kommer man sjældent galt afsted.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen
– Maria Pinderup Langbak, Naturlægen.com

Forrige artikelBrevkasse – Tynde slimhinder og cykling

Næste artikelBrevkasse – Giver medicinen mig gigt?

Maria Pinderup Langbak

Læge og heilpraktiker
Skribent på Naturli siden 2019.

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.