Nyheder

Britiske læger i oprør over statinanbefaling

27. juni 2022

Statindiskussionen er atter brudt ud i Storbritannien, hvor den britiske sundhedsstyrelse ønsker at behandle præventivt med statiner, mens en gruppe læger er lodret uenige.

For meget skadelig kolesterol i blodet øger risikoen for hjertekarsygdomme, og lægen kan udregne en risiko for hjertekarsygdomme ved at kigge på alder, vægt, rygning og kolesteroltal. Ligesom kvinder får fjernet raske bryster, fordi de har en forhøjet risiko for brystkræft, eller gravide får en abort, fordi en nakkefoldsscanning viser en forhøjet risiko for Downs syndrom, er der sundhedsmyndigheder, der ønsker at behandle en forhøjet risiko for hjertekarsygdomme med statiner.

Fem millioner ekstra på statiner

Den britiske sundhedsstyrelse, The National Institute for Health and Care Excellence, anbefalede i februar, at man udvidede brugen af statiner til at omfatte borgere i risikogruppen. Faktisk anbefalede styrelsen, at borgere med helt ned til ti pct. øget risiko for hjertekarsygdomme skulle tilbydes statiner. Det ville betyde, at op mod fem millioner ekstra briter skulle have statiner – mod de syv millioner, der allerede får præparaterne.

Statiner kan have nogle ret alvorlige bivirkninger. Muskelsmerter er meget udbredt, men også kroppens vigtigste muskel, hjertet, kan tage skade. Risikoen for at udvikle diabetes (sukkersyge) er også noget højere for mennesker, der tager statiner.

Et æble om dagen kan være ligeså virksomt

Det er de udbredte bivirkninger og tanken om at sygeliggøre raske mennesker, der har fået en gruppe ledende læger og professorer i medicin til at slå alarm. De kritiserer, at anbefalingerne er opstået med baggrund i studier, der er sponsoreret af medicinalindustrien og som undervurderer de skadelige bivirkninger.

Britiske forskere har tidligere regnet sig frem til, at et æble om dagen har en større præventiv virkning på hjertekarsygdomme end statiner (se artiklen i linkoversigten under denne artikel).

Livslang medicinering

– De seneste statinanbefalinger er dybt bekymrende, fordi man dømmer næsten alle midaldrende voksne til livslang medicinering af tvivlsom værdi, siger professor Simon Capewell, ekspert i klinisk epidemiologi ved Liverpool University.

De britiske læger bruger en udregningsmetode, hvor man inddrager alder, vægt og rygning, til at finde den procentmæssige risiko for hjertekarsygdomme indenfor de følgende ti år.

Hvis en patient har en 20 pct forhøjet risiko, vil det sige, at der blandt 100 patienter med den samme risiko vil være 20, der får hjertekarsygdomme.

Hidtil har man ordineret statiner, når risikoen var over 20 pct, men den britiske sundhedsstyrelse anbefalede altså at sænke dette tal til ti pct.

Kilde: BBC.co.uk

Forrige artikelMotion booster stofskiftet!

Næste artikelDet skjulte salt