Nyheder

Broccoli er måske ny kur ved slidgigt

21. september 2010

Britiske forskere knytter nu broccoli til slidgigt – de har fundet et kemikalie i grøntsagen, der kan bremse sygdommen.

Broccoli har længe været kendt som en af de såkaldte superfoods – mad, der indeholder ekstra mange sunde næringsstoffer – og som kan have egenskaber, der kan hjælpe ved sygdomme eller mangler.

Nu har forskere ved University of East Anglia fundet ud af, at broccoli er rig på det sammensatte kemikalie sulforaphane, et stof, der kan beskytte knogler og led.

Broccoli, kræft og nu slidgigt

Den forskerpopulære grøntsag har tidligere vist sig at have anti-cancer egenskaber, og nu ser forskerne store muligheder i at forske videre og evt. udvikle ny behandling til slidgigtpatienter – den mest almindelige form for gigt – med 6 millioner ramt alene i Storbritannien.

– Vi ved alle, broccoli er godt for dig, men det er første gang det har været knyttet til en slidgigt, Professor Ian Clark til Daily Mail.

– Vi ved, at sulforaphane, som findes i broccoli, kan bremse bruskdestruktionen.

Derfor vil forskerne nu undersøge, om sulforaphane rent faktisk kan komme ind i leddene og stoppe udviklingen af sygdommen.

Slidgigt-patienter skal have broccoli

I første omgang vil ca. 30 patienter, der står foran ledudskiftende operationer, blive tilbudt at få masser af broccoli. Forsøget skal vise, om sulforaphanen har held med at blive indlejret i deres led.

Hvis forsøget bliver en succes, vil forskerne udbrede forskningen til endnu flere patienter, som vil blive tilbudt broccoli som behandling.

– Resultaterne kan betyde, at vi forebygge mange operationer, fordi udviklingen i sygdommen enten vil blive bremset eller standset helt, lyder de optimistiske toner fra Ian Clark.

Gigt – smertefuldt og invaliderende

I dag er der kun mulighed for at hjælpe folk med slidgigt ved at give dem smertestillende midler eller tilbyde dem operationer med udskiftning af ledene.

I Storbritannien er slidgigt den hyppigste årsag til invaliditet. Det er en degenerativ ledsygdom, som gradvist ødelægger brusk I leddene – og sygdommen rammer især hænder, fødder, ryg, hofter og knæ hos ældre mennesker.

Selvom broccoli har et godt ry som superfood, forelægger der ikke nogen større undersøgelse af dens effekt på den almene sundhed.

Kilde: dailymail.co.uk (Oprettet den 22. september 2010)

Forrige artikelApopleksi – et hjernesygt tabu

Næste artikelKalcium og D-vitamin slanker