Spirer af broccoli kan dæmpe infektion af mavesårsbakterien Helicobacter pylori, viser en japansk undersøgelse.
Det er kendt, at broccolispirer indeholder stoffet sulforafan, som har en dæmpende effekt på mavesårsbakterien Helicobacter pylori. Japanske forskere ønskede derfor at undersøge, om indtag af broccolispirer kan reducere niveauet af bakterien hos mennesker.
I undersøgelsen, som offentliggjort i tidsskriftet Cancer Prevention Research, indgik 48 personer, der var inficeret med Helicobacter pylori. Halvdelen af deltagerne spiste dagligt 70 gram broccolispirer, mens de øvrige fik en tilsvarende mængde lucernespirer.
Herefter fulgte forskerne to biomarkører for kolonisering med Helicobacter pylori: bakterieenzymet ureas i mavesækken samt niveauet af bakterieantigen i afføringen. Efter otte uger var disse biomarkører faldet signifikant i broccoligruppen, men ikke i kontrolgruppen.
I et dyreforsøg med Helicobacter-inficerede mus så forskerne også, at broccolispirer mindskede betændelse i den øvre del af mavesækken. Eftersom infektion med Helicobacter pylori er en stærk risikofaktor for mavekræft, konkluderer forskerne, at broccolispirer burde kunne anvendes til at forebygge mavekræft.
Kilde: Dagens Medicin
(oprettet 4. maj 2009)