Nyheder

Brug for hjælp til at håndtere sorg?

Foto: Adobe Stock
18. december 2020

200.000 danskere mister hvert år en de har kær. Mange oplever, at omgivelserne har svært ved at forstå den sorg, der hører med tabet, og vælger ikke at spørge ind til det. Heldigvis holder Sorglinjen også åbent mellem jul og nytår, hvor tabet for mange kan føles ekstra stort.

Tabet af en kæreste, forældre, partner, søskende, barn eller nær ven kan være voldsomt. Savnet og sorgen kan være svær at bære, og mange efterladte oplever, at det går ud over deres arbejds- eller studieliv, når de mister. 

En af de ting, som kan gøre oplevelsen ekstra svær, er følelsen af at stå alene med tabet eller føle, at omgivelserne ikke forstår, hvad men som efterladt går igennem. Derfor er det ifølge direktør ved Det Nationale Sorgcenter Preben Engelbrekt også rigtig vigtigt at tale om tabet med nogen, der har prøvet det samme.

– Rigtig mange oplever desværre også, at omgivelserne helt glemmer at spørge ind til, hvordan det går – eller ikke ved, hvordan de skal gøre det. Derfor oplever mange det som en kæmpe lettelse at tale med én, der har oplevet det samme, udtaler han i en pressemeddelelse. 

[relateredehistorier]

Derfor er det også med stor glæde, at han kan fortælle at Sorglinjen i år holder åbent mellem jul og nytår. For netop højtiderne kan være særligt udfordrende for de efterladte. Han forklarer, at ensomheden og sorgen kan forværres i perioder, hvor man normalt samles med sine kære, og især i år ser han et ekstra behov for den støtte Sorglinjen kan yde. Han frygter nemlig at hele coronapandemien kan forværre de svære tanker og følelser som mange pårørende og efterladte sidder tilbage med. 

8 ud af 10 mangler nogen at tale med

En af de frivillige, som sidder klar ved telefonen henover julen er Frederik Horskjær Herbøl. Han har selv oplevet tab helt inde på livet og mærket, hvordan det at tale med ligesindede hjalp.

– Da jeg mistede min mor til kræft, var Sorglinjen et sted, jeg kunne finde den tryghed og omsorg, jeg gik og manglede. Nu er jeg selv frivillig og hjælper andre, der står i samme situation, som jeg var i. Og selvom julen bliver anderledes, er det rart at have et sted, hvor vi kan være sammen om sorgen, siger han. 

Har du selv mistet en kær, og savner nogen at tale med det om, så er du langtfra alene. Otte ud af 10 efterladte savner at tale med nogen om den person, de har mistet, ligesom 3 ud af fire efterladte har skjult deres sorg for familie af venner af frygt for, at deres sorg ville fylde for meget eller virke belastende. Men hos Sorglinjen er der plads og rum til at lade sorgen og savnet fylde alt det, du har behov for. 

Telefonen har åbent alle dage mellem 17 – 21 og fra d. 23.-31- december mellem 12 – 15. Nummeret er 70 209 903. 

Forrige artikelSclerose: Træn dine attacks væk

Næste artikelNaturlig balance i julemaven

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.