Nyheder

Brug kulturen – og lev længere

27. april 2009

Gå på museum, i biffen eller til koncert – og lev lidt længere. En svensk undersøgelse dokumenterer, at det gavner helbredet at deltage i visse kulturelle aktiviteter

Næste gang familien inviterer en tur på museum eller et kunstgalleri en søndag eftermiddag, så tag hellere med.

Der er nemlig en sammenhæng mellem et godt helbred og deltagelse i visse kulturelle aktiviteter. Det viser en svensk undersøgelse, som i denne måned blev omtalt på Nordisk Museumskonference i Malmø og København.
Undersøgelsen omfatter 10.000 personer, der blev udvalgt i 1982-1983 og fulgt op mere end et årti senere. Undersøgelsen konkluderer, at er man kun sjældent eller moderat bruger af de kulturelle tilbud, så befinder man sig i en gruppe med højere dødelighed, end hvis man ofte går en tur i biffen, til koncert eller på museum og galleri.
Lidt usikkerhed
Det har dog ikke været muligt for forskerne at afgøre præcist, hvor mange år, man kan forlænge livet med disse udvalgte kulturtilbud. Til gengæld kan de fastslå, at det ikke er livsforlængende at være fodboldtilskuer eller tilskuer til andre sportsbegivenheder.
Heller ikke teatergængere, flittige bogorme eller for den sags skyld kirkegængere lever længere. Forklaringen er angiveligt, at især billeder og musik udløser endorfiner og andre hormoner, som øger immuniteten mod sygdomme, som ellers kan svække kroppen.
Justeret undersøgelse
Undersøgelsen er justeret for bl.a. køn, alder, indkomst, uddannelsesniveau, rygning og fysiske fritidsaktiviteter. Derfor er konklusionen, at det er de trofaste museums- og gallerigæster, koncert- og biografgængere, som ser ud til at leve længere.
“Vi kan håbe, at det kan anspore nogle flere til at gå på museum”, siger direktør på Frederiksborgmuseet i Hillerød Mette Skougaard om undersøgelsen.
Det råd skal især byboere tage til sig. I følge den svenske undersøgelse gælder sundhedseffekten nemlig kun, hvis man bor i byen og ikke på landet. Resultatet af den svenske undersøgelse har også været bragt i tidsskriftet Scandinavian Journal of Public Health.
Kilde: Jyllands-Posten

(oprettet 1. maj 2009)

Forrige artikelYngre får oftere sukkersyge

Næste artikelAmning forebygger kræft hos mødre

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.