Nyheder

Brug næsen, når du trækker vejret 

Næsen er et genialt filter,  som reducerer skadelige partikler og varmer luften op, inden den passerer ned i dine sarte lunger.

Foto: Shutterstock
20. december 2022

Næsen er et genialt filter,  som reducerer skadelige partikler og varmer luften op, inden den passerer ned i dine sarte lunger.  

Det er vigtigt at trække vejret rigtigt. Selvom det kan lyde meget banalt, er der ganske mange, som gør det forkert. En af de mest udbredte fejl er at trække vejret gennem munden i stedet for næsen. Hvis næsen er stoppet, er det naturligvis fint. Det er det også, hvis du løber afsted med høj puls og ikke kan få nok luft ind gennem næseborene.  

I alle andre tilfælde bør du trække vejret gennem næsen og holde munden lukket – med mindre den skal bruges til noget andet, forstås.  

Næsen er et effektivt filter

Din næse fungerer som et fint filter, der frasorterer de skadelige partikler i luften. Filtreringen starter allerede ved de første hår nederst i næsen, som fanger de større partikler i indåndingsluften. Herefter tager næsens slimhinder over. De sorterer mindre partikler fra, så luften renses helt. 

Samtidig opvarmes luften meget bedre i næsen, så kroppen ikke bliver afkølet. Lungerne kan derfor meget bedre bruge den luft, som kommer ind gennem næsen. 

Ilt fra næsen giver cellerne mere at arbejde med 

Når du trækker vejret gennem næsen, passerer luften tæt forbi dine bihuler. Under vejrtrækningen producerer bihulerne nemlig et molekyle kaldet nitrogenoxid, som kommer med ned i lungerne ved hver indånding.  

Nitrogenoxid er en gas, der udvider blodårerne, så en større mængde af det blod, der passerer lungeblærerne, kan iltes.  Det betyder, at kroppen udnytter ilten bedre, når den kommer gennem næsen. Dermed får vi en bedre blodgennemstrømning.  

Vejrtrækning gennem næsen har en beroligende effekt 

Vejrtrækningen aktiverer den del af dit nervesystem, som virker genopbyggende og beroligende på kroppen. Når du trækker vejret gennem næsen, stimulerer du det parasympatiske nervesystem, som er den del af nervesystemet, der blandt andet sænker stresshormoner som eksempelvis adrenalin og kortisol i kroppen. Trækker du vejret gennem munden, aktiverer du derimod den del af nervesystemet, som øger mængden af stresshormoner.    

Brug næsen – det er en tilvænningssag 

Næsens snævre passage får mange til at trække vejret gennem munden. Også når kroppen er i hvile. Du bør dog kun trække vejret gennem munden, når du enten har brug for hurtigt at få ilt i lungerne eller en større mængde ilt ind end næsen alene kan klare. Det kan eksempelvis være, når du skal gå stærkt eller løber en tur. 

Mærk dig selv: Mange bliver ofte overraskede over, hvor meget de bruger munden til at trække vejret med. Derfor kan det være en god idé, hvis du begynder at lære dig selv at trække vejret gennem næsen i alle de bevidste timer, du kan. Så vil hjernen lære, at det er det rigtige. Herved ilter du kroppen langt bedre, giver den større ro, en dybere vejrtrækning og undgår at hyperventilere, som mange gør – uden at være bevidst om det. 

Forrige artikelDen mest delikate havregrød er også sundere

Næste artikelNy opdagelse kan revolutionere kræftbehandlingen

Thomas la Cour

Journalist