Nyheder

Brug vand fornuftigt under tørken

Foto: Adobe Stock
10. juli 2018

Vandværkerne appellerer til omtanke ved brugen af vand. Så tænk dig godt om, hvis du vil bruge vand til badebassiner og havevanding. Der er drikkevand nok til alle, når blot vi viser omtanke og efterlever restriktioner fra vandværkerne.

DMI meddeler, at Danmark er ramt af en historisk slem tørke. Den betyder, at vandværkernes pumper arbejder på højtryk for at følge med det merforbrug af vand, som kunderne efterspørger. Men der er grænser for, hvor meget vandværkerne kan pumpe op, hvorfor danskerne skal bruge deres vand med omtanke.

Tænk dig om, inden du bruger vand

– Vi bliver simpelthen nødt til at bede danskerne om at vise samfundssind. Der er vand nok til alle, hvis man efterlever de restriktioner, som vandværkerne melder ud. Der er ingen grund til at vande græsset. Selvom det er vissent, så bliver det grønt igen, når vi engang får regn igen. Og der er heller ingen grund til at fylde havebassinet op med vand. For der skal være vand nok til dem, der har brug for det til f.eks. deres dyrehold, siger seniorkonsulent i DANVA, Claus Vangsgård.

Nogle vandværker har udstedt generelt vandingsforbud, mens andre har indført andre restriktioner, f.eks. at lige husnumre må vande på lige dage og ulige husnumre på ulige datoer. Vandværkerne appellerer også til, at fodbold- og golfklubber ikke vander deres arealer.

Der er brug for hensyn

– Reelt set er der masser af vand i jorden. Men der er grænser for, hvor meget vandværker kan og må indvinde. Det skyldes både, at deres pumper og anlæg er begrænset af en vis kapacitet, der passer til mængden af kunder, samtidig med at der skal tages hensyn til grundvandsressourcen. Hvis vandværker pumper for meget vand op, kan vandstanden i søer og vandløb falde yderligere, og dermed skade det økologiske system, forklarer Claus Vangsgård.

Nogle af de helt store havebassiner kan indeholde så store mængder vand, at det svarer til halvdelen af det gennemsnitlige årlige vandforbrug for en enkelt dansker. Skal blomsterne vandes, anbefaler DANVA, at man bruger en vandkande, og at vandingen ikke foregår om dagen, når fordampningen er størst.

Alle kan gå ind på deres lokale vandværks hjemmeside og se, om der er indført restriktioner på vandet.

Kilde: Via Ritzau

Forrige artikelKom din flyskræk i møde med disse 10 gode råd

Næste artikelDhal med tomater og koriander

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.