Er der hjertekarsygdomme i din nærmeste familie? Så er der god grund til at snuppe et ekstra stykke med sild. Det slår ny forskning fra Sverige fast.
Vi har længe vidst, at fed fisk og omega-3-fedtsyrer er sunde for kredsløbet. Men nu har et svensk forskerhold fra Karolinska Institutet i Stockholm boret i, om fed fisk reelt kan bedre dine chancer for at undgå hjertekarsygdomme, når du er genetisk disponeret for just det.
I mange studier af dette område spørger man deltagerne, hvor meget fed fisk, de spiser. I det nye studie har man i stedet målt mængden af de pågældende fedtsyrer i blodet. Dermed er resultatet noget mere klippefast.
Hjertekarsygdomme er arvelige
Studiet viser, at det især er vigtig viden for mennesker, der har hjertekarsygdomme i deres familiehistorie.
– Hjertekarsygdomme er til en vis grad arvelige. Det har tvillingeundersøgelser vist. Men det har været svært at finde ud af, hvilke gener der er i kontrol. En stærk hypotese er derfor, at det er en kombination af genetik og miljø, siger Karin Leander, lektor og lektor i epidemiologi ved Institut for Miljømedicin, enheden for hjertekar- og ernæringsepidemiologi, Karolinska Institutet og forskningsleder for undersøgelsen.
Undersøgte samspillet mellem familiehistorie og kostvaner
Man har derfor undersøgt effekten af samspillet mellem familiehistorie og kostvaner.
I undersøgelsen har forskerne kombineret data for over 40.000 mennesker uden hjertekarsygdomme. I løbet af opfølgningsperioden var næsten 8.000 af disse ramt af en eller anden form for hjertekarsygdom.
I deres analyse kan forskerne vise, at de, der både havde hjertekarsygdomme i familien og lave niveauer af omega-3 fedtsyrerne EPA/DHA, havde en over 40 procent øget risiko for at lide af kardiovaskulær sygdom. Den øgede risiko for dem, der ”kun” havde hjertekarsygdomme i den nære familie, var 25 procent.
– Undersøgelsen peger på, at de, der har hjertekarsygdomme i familien, har meget at hente på at spise mere fed fisk sammenlignet med andre, siger Karin Leander.
Fed fisk er sild, makrel, sardiner, laks, hellefisk m.v. – jo mindre, desto bedre. De store, fede rovfisk er noget mere forurenede med tungmetaller end eksempelvis makrel og sild.
“De, der har hjertekarsygdomme i familien, har meget at hente på at spise mere fed fisk sammenlignet med andre.”
Fed fisk som laks, makrel, sild og sardiner indeholder omega-3 fedtsyrerne eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA). Disse fedtsyrer er vigtige for mange af kroppens funktioner, men kan ikke fremstilles af kroppen og skal komme gennem kosten.
Utallige undersøgelser har vist, at det er vigtigt for alle at spise en kost, der indeholder omega-3.
Mættede fedtsyrer i kroppen
Niveauerne af EPA/DHA er blevet målt i alle undersøgelsesdeltagere. D fedtsyrerne ikke kan produceres i kroppen, er niveauerne et pålideligt mål for fødeindtaget af fede fisk.
Selvom der er tale om et observationsstudie i et område, hvor der allerede er masser af randomiserede kliniske studier, betyder disse fund ny viden.
Læs også: Fire tilskud til en frisk hjerne
– Vi er de første, der har undersøgt effekten af kombinationen af familiehistorie og indtag af fede fisk ved hjælp af fedtsyremålinger, siger hun.
Undersøgelsen er udført inden for forskningsnetværket FORCE (Fatty Acids and Outcomes Research Consortium), som omfatter over 100 forskere og eksperter verden over. Undersøgelsen omfatter data fra 15 undersøgelser udført i ti forskellige lande.
Studiet er publiceret i tidsskriftet Circulation.