Nyheder

Bryd tavsheden ved sorg

9. oktober 2017

Sorg har mange skikkelser og viser sig meget forskelligt fra menneske til menneske. Døden er altid et ubehageligt emne, og det kan være meget svært at vide, hvad der er rigtigt at sige og gøre, når man er i selskab med en, der lige har mistet.

 I et helt liv undgår vi ikke at blive ramt af sorg, eller møde nogle, som er. Det vigtigste, du kan gøre, når du ender i en situation med en sørgende, er at italesætte det og aldrig lade som ingenting.

Sig noget

Selv hvis du ikke ved, hvad du skal sige! Så kan du i det mindste altid sige det. Mange er ængstelige for at spørge og blufærdige, men det værste, du kan sige, er ingenting.

 Tilbyd din hjælp konkret

I stedet for at komme med løse vendinger som ’du må sige til’, så spørg for eksempel, om du kan komme på besøg og lave mad , hjælpe med at pudse vinduer eller kørsel.

Du kan også spørge den sørgende:
”Hvad kunne du have brug for, hvis jeg skulle hjælpe dig?”

Vær klar på, at svaret kan være helt simpelt, såsom at gå en tur eller drikke en kop kaffe. Eller at den sørgende slet ikke ønsker noget.

Glem dine egne problemer for en stund

Når du henvender dig, skal du give noget og være der for den sørgende. Det, du selv er påvirket af, hjælper sjældent den anden.

 

Død og tab er omgærdet af tabu, og du kan være med til at bryde det tabu. Tag og åbn munden, når du er i rum med en, der går igennem sorg – det kan betyde en verden til forskel.

Forrige artikelStofskiftet – mere komplekst, end mange tror

Næste artikelDin honning bliver giftig af pesticider