Nyheder

Brystsmerter kan stamme fra ryggen

2. november 2010

Stress, smerter og angst bliver absolut ikke mindre, hvis man også oplever brystsmerter – men det er langtfra altid, at brystsmerter skyldes hjertet.

Der er ingen tvivl om, at man bør tage smerter i brystet alvorligt. Men selvom mange hvert år prøver en tur med ambulancen på grund af akutte smerter og frygt for blodprop i hjertet, er det langtfra alle, der bliver liggende på hjerteafdelingen. Heller ikke på hjertemedicinsk modtageafdeling KARMA på Odense Universitetshospital.

– Vi har ca. 3500 indlæggelser om året, hvor der er mistanke om, at patienten har en blodprop i hjertet. Det er ca. 10 om dagen. De fem af dem fejler noget med hjertet, tre-fire får senere en anden diagnose, og en-to har smerter pga. sygdom i bevægeapparatet, fortæller professor Torben Haghfeldt til magasinet Sund i syd.

Brystsmerter fra ryggen kan være voldsomme

Det kan faktisk være svært at se forskel på blodpropper i hjertet og et akut hold i brystdelen af ryggen.

– Blodpropper i hjertet og et akut hold i brystdelen af ryggen kan begge give akutte brystsmerter, der gør så ondt, at patienten har svært ved at trække vejret igennem og er både forpint og bange, siger Kiropraktor Mette Jensen Stochkendahl til Sund i syd.

Når sygehusene konstaterer, at der ikke er tale om hjerteproblemer, men i stedet rygproblemer, bliver patienterne oftest sendt hjem med besked om at søge egen læge. På OUH har Kiropraktor Mette Jensen Stochkendahl lavet et ph.d-projekt, hvor hun fra 2006-2008 fulgte 305 patienter, der fik diagnosen ’brystsmerter uden årsag’.

Fik hjælp til brystsmerter af kiropraktor

115 patienter af disse patienter havde problemer i led og muskler i brystkassen, brystdelen af ryggen eller i nakken. Leddene i rygsøjlen kunne ikke bevæge sig frit, og hos nogle kunne smerten fremprovokeres ved tryk.

Halvdelen af disse rygpatienter blev tilbudt 10 manuelle behandlinger hos en kiropraktor, mens den anden halvdel var kontrolgruppe.

– Patienterne, der fik kiropraktorbehandling, klarede sig bedst. Efter fire uger havde 80 pct. fået det bedre, og efter 12 uger havde kiropraktorpatienterne også færrest smerter.

I kontrolgruppen fik 60 pct. det bedre i løbet af de fire uger.

Brystsmerter bør altid undersøges

Hjertet bør dog altid undersøges ved akutte brystsmerter. Et EKG kan afsløre om hjertet har problemer, eller om smerterne stammer fra andre steder. Med projektet håber Mette Jensen Stochkendahl dog, at akutafdelinger fremover kan blive bedre til at informere patienterne, hvis smerterne skyldes rygproblemer.

Derved undgår patienterne at blive sendt hjem uden en diagnose. De bør også vide, at smerterne kan behandles, og forhåbentligt kan patienterne undgå at skulle igennem flere angstfyldte perioder med uforklarlige brystsmerter.

Kilde: Sundisyd.dk (Oprettet den 2. november 2010)

Forrige artikelValnødder er gode for blodtrykket

Næste artikelFordøjelsen er nøglen til sundhed