Mad

Bukkehornsfrø – mere end et krydderi

27. juni 2022

Bukkehornsfrø er en naturlig bestanddel af krydderiet karry. Men i sin rene form har frøene vist sig at have mange andre fordele, end at krydre vores mad.

Mange danskere aner faktisk knapt nok, hvad bukkehornsfrø er. Det er måske heller ikke nødvendigt, hvis den eneste omgang, vi har med det, er som del af en ordentlig karry. Men der er flere gode grunde til at spise frøene:

Regulerer blodsukker

I Asien fungerer bukkehornsfrø som traditionel medicin til personer med diabetes. De indeholder nemlig mindst seks blodsukker-regulerende bestanddele, der har yderst gavnlig effekt hos personer med type-2 diabetes.

Godt for tarmene

Bukkehornsfrø beskytter tarmslimhinder og modvirker forstoppelse. Dertil virker frøene slimløsende, virushæmmende, blodtryksnedsættende, betændelseshæmmende, vanddrivende og så styrker de kroppens hjertefunktion.

For menstruerende

Undersøgelser har vist, at et indtag af bukkehornsfrø under menstruation hos kvinder, kan reducere styrken af smerter forbundet hermed.

Smertestillende omslag

Mod seneskedehindebetændelse kan man lave en grød af frøene og bruge i et omslag af denne nogle gange i løbet af dagen. Med omslagene kan smerterne have fortaget sig i løbet af få dage. Grøden laves af 3-5 tsk. knuste bukkehornsfrø, der tilsættes en mængde vand, der kan fordampe på ca. to minutter under omrøring ved middel varme.

Du finder de smertedæmpende frø i de fleste helsekostforretninger enten i hel eller knust form. Frøene fås også i blanding med hørfrø i kapselform ved navn A.O. Hansen 103.

Kilder: Neelakantan, N., Narayanan, M., de Souza, R.J., van Dam, R.M. – Effect of fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.) intake on glycemia: a meta-analysis of clinical trials.

Younesy, S., Amiraliakbari, S., Esmaeili, S., Alavimajd, H., Nouraei, S. – Effects of fenugreek seed on the severity and systemic symptoms of dysmenorrhea.

radiodoktoren.dk

Forrige artikelBær bærer sundhed

Næste artikelGå væk smerte!