Nyheder

Butikker vil ikke flytte slik fra børnehøjde

30. marts 2007

Minister og detailhandel har lavet en plan, der skal gøre indkøb sundere. Men butikker vil stadig lokke børn med de søde sager

Skænderier mellem forældre og børn bliver ikke mindre, og børn vil stadig blive fristet af de farvestrålende slikposer, når de er med mor eller far ude at handle. Slikket bliver nemlig, hvor de små kan se det: På de nederste hylder. Slikket bliver på de nederste hylder i supermarkederne, hvor de små poder både kan se og nå det sukkerholdige stads. Det var resultatet, efter at sammenslutningen af alle danske supermarkedkæder i dag kom med 13 forslag til, hvordan de kan hjælpe til at gøre vores indkøb grønnere, vores maver slankere og hjerter sundere. »Ingen har åbenbart turdet fjerne slikket fra børns øjenhøjde og fra kasseapparaterne. Det er her, når man står og venter, at barnet kan lægge pres på, og man giver efter som forælder«, siger Camilla Udsen, fødevarepolitisk medarbejder hos Forbrugerrådet, til Politiken.dk.

På eget initiativ

Hun har set de 13 punkter igennem og synes, at initiativet ser okay ud. Men der er stadig mangler, hvis detailhandlen virkelig vil kæmpe for det sunde valg. Detailhandlen har selv taget initiativ til de 13 punkter, der skal modvirke fedmeepidemi blandt danskerne. Punkterne skal virke som retningslinjer for supermarkederne, og er kommet i erkendelse af, at branchen også har et medansvar for at gøre livet sundere. Når supermarkedernes nye retningslinjer ikke tager stilling til, hvor slikket skal placeres i supermarkedet, skyldes det, at det ikke vil nytte noget, mener direktør for Dansk Erhverv, Kim Lendahl. Der vil altid være fristelser

Skal lære at sige fra

»Børnene vil altid have adgang til slik. Forældrene må lære et sige nej. Og nogle butikker fjerner også slikket fra de nederste hylder. De bruger det som et konkurrenceparameter«, siger Kim Lendahl. Han opfordrer alle til at ændre vaner, og gøre noget aktivt selv for at komme fedmen og den usunde livsstil til livs. »Nu skal forbrugerne til at leve sundere. Derfor trækker vi de sunde varer frem i forreste række«, siger direktøren fra Dansk Erhverv.

For usunde til salg

Alligevel er Forbrugerrådet ikke tilfredse. Camilla Udsen mener, at visse produkter er så usunde, at supermarkederne slet ikke burde sælge dem. »Blandt de 13 punkter står der intet om at begrænse tilgængeligheden af de usunde varer. De påvirker altså både børn og andre forbrugere, når de står fremme«, siger Camilla Udsen fra Forbrugerrådet. I det hele taget ønsker Forbrugerrådet, at familie- og forbrugerminister Carina Christensen vil lovgive på området.

Kilde: Politiken

Forrige artikelNy forskning mod skaldethed

Næste artikelKakao bedre end penicillin