Nyheder

C-vitamin i store doser kan måske bremse leukæmi

23. august 2017

Et nyt forsøg udført på mus viser, at man med store mængder C-vitamin muligvis kan bekæmpe udvikling i kræftformen leukæmi.

I fremtiden vil vi måske se C-vitamin som en del af den medicinske kamp mod kræft. C-vitamin har i hvert fald haft en gavnlig effekt på en række forsøgsmus, hvor man kunne se, at leukæmien blev holdt tilbage af vitaminet. Brug af højdosis C-vitamin har indtil nu været forbeholdt enkelte lægeklinikker og alternative behandlere. Men det ser ud til at have effekt.

C-vitamin standser stamceller i at splittes

Når man har leukæmi skyldes det oftest mutationer, og det påvirker genet TET2. Normalt ville genet hjælpe stamceller med at blive til hvide blodlegemer, men når det rammes af mutationerne, begynder cellerne at splitte sig og i stedet dø, og så opstår leukæmien.

Her spiller C-vitaminet en central rolle, for det viser sig, at næringsstofferne i vitaminet fortæller stamcellerne, at de skal stoppe med at dele sig.  Derfor holder vitaminet TET2 i skak, og det har tidligere vist sig at have en gavnlig effekt i kampen mod forstadier til kræft.

Kan appelsiner kurere kræft?

Svaret må desværre blive et nej. Du kan nemlig ikke bare spise appelsiner og dermed få den fornødne dosis C-vitamin, der skal til for en virkning i mod kræft.

Musene i forsøget fik 100 mg, hvilket svarer til to appelsiner i hver indsprøjtning. Men tager man musenes vægt i betragtning, er det en meget stor dosis. En mus vejer i gennemsnit 3000 gange mindre end et menneske. Så hvis vi skulle have et antal svarende til vores størrelse, ville det ville blive til en del appelsiner.

Desuden stopper menneskekroppen med at optage vitamin efter cirka 500 mg, så man ville være nødsaget til at indsprøjte vitaminet direkte i blodet.

Fremtidig alternativ kræftmedicin

Forskere har tidligere forsøgt sig med kræftmedicin på kræftramte menneskeceller i en petriskål, hvor de tilføjede C-vitamin til noget af kræftmedicinen. Den medicin viste sig at virke bedre.

 Forskerne håber, at man i fremtiden vil kunne bruge C-vitamin i kampen mod kræft. Det vil højst sandsynligt blive en fordel for især de svage patienter, der ikke kan tåle kemoterapi.

 

Link: Videnskab.dk

 

 

Forrige artikelEn flot manke eller bare irriteret hovedbund?

Næste artikelSøvnsnack