Nyheder

C-vitamin kan øge risiko for nyresten

12. februar 2013

Det kan være godt med et vitamintilskud i vintermånederne, men du bør ikke satse ensidigt på C-vitamin. Det fører til øget risiko for nyresten, viser svensk studie.

Det er en udbredt misforståelse, at overdrevet indtag af C-vitamin kan holde dig fri for forkølelse vinteren igennem. Det er måske den misforståelse, der får nogle til at tage særlige C-vitamintilskud, hvis de døjer meget med rindende næse og slige symptomer, når temperaturen falder fra oktober til marts. Ingen studier bekræfter formodningen om, at C-vitamin kan forebygge forkølelse.

Multivitaminer er uskadelige

Det kan være fint med et vitamintilskud – også C-vitamin – men du bør holde dig til multivitaminer, hvor C-vitaminindholdet er mere begrænset. Studiet fra Sverige viser nemlig ingen forbindelse mellem multivitaminer og forekomsten af nyresten.

Det er et større forskningsprojekt ledet af Karolinske Institutet i Stockholm, hvor man fulgte mere end 23.000 mænd i elleve år. Ingen af mændene havde tidligere været ramt af nyresten, men i løbet af de elleve år måtte 436 af dem opsøge lægelig hjælp til at få bugt med lidelsen.

Forskerne kunne se, at de mænd, der jævnligt to C-vitamin som tilskud løb en dobbelt så stor risiko for at udvikle nyresten i forhold til dem, der ikke tog det. Og jo mere C-vitamin, desto større risiko.

Langt fra 75 mg C-vitamin til 1000 mg

Herhjemme anbefaler sundhedsmyndighederne, at vi mindst får 75 mg C-vitamin om dagen i gennemsnit. Gravide og ammende bør dog få lidt mere, gerne knap 100 mg. Men C-vitamin-tabletter indeholder typisk 1000 mg af vitaminet, så der er tale om en ret stor overdosering i forhold til den anbefalede mængde, hvis du jævnligt tager et sådant tilskud. Så der er ingen risiko for, at du får en overdosis gennem kosten. En appelsin indeholder f.eks. typisk 60 mg C-vitamin, så du skal være meget glad for appelsiner, før du får mere C-vitamin end anbefalet. Så skulle du spise et par appelsiner hver eneste dag, året rundt.

En overdosis af C-vitamin er sjældent skadelig på kort sigt; kroppen stopper med at optage vitaminet, når der ikke er brug for mere, og resten udskilles gennem urinen. Men en overdosis på mere end to gram dagligt kan dog medføre diarre, opkast og andre typer ubehag.

C-vitaminer i kosten giver ikke nyresten

Så der er ingen grund til at frygte C-vitaminer i kosten eller den daglige multivitaminpille. Men mere end ti gange den anbefalede dosis dagligt er knap så god en idé på længere sigt.

– Som med al anden forskning skal resultaterne bekræftes af andre forskningsresultater, før vi kan være helt sikre. Vi kan heller ikke vide, om kvinder løber den samme risiko som mænd. Men med tanke på at der ikke er nogen veldokumenterede fordele ved høje indtag af C-vitamin, er det måske bedre af undgå det. Særligt hvis man har været ramt af nyresten tidligere, siger Agneta Åkesson, der er leder af studiet og docent ved instituttet for miljømedicin på Karolinske Institutet.

Nyresten er ikke livstruende

Nyresten er en forholdsvis uskadelig lidelse, selvom den er yderst smertefuld. De hårde aflejringer dannes, når syrer, salte og affaldsstoffer bliver så koncentrerede, at de nedfældes som krystaller fra urinen. Nyresten behandles som oftest med smertestillende medicin og masser af postevand. Magnesium og B6-vitamin menes at have en forebyggende virkning på dannelsen af nyresten. 

Kilder: ki.se, netdoktor.dk, Sundhedslex

Forrige artikelLøb en flot figur

Næste artikelHonning er mere end flydende sukker