Candidasvampe

17. juni 2009

Candidasvampe er normalt forekommende i fordøjelsessystemet samt i skeden, men bliver sygdomsfremkaldende og skadelige, hvis der er for mange af dem.

Vi får for mange candidasvampe, når kroppens modstandskraft eller immunforsvar bliver svækket. Sukker, slik, gær, fint hvidt brød, andre lignende raffinerede fødevarer og mælk kan være medvirkende.

Surhedsgraden i skeden kan ved brug af p-piller og under svangerskab blive for høj, så candidasvampene trives for godt. Brug af binyrebarkhormon (som f.eks. spray) og antibiotika samt celledræbende stoffer kan svække modstandskraften. Sukkersyge og AIDS også.
Forgiftning med kviksølv fra amalgam i tænderne kan øge tendens til candidasvamp.
Der kan ved candida komme trøske i munden, sår i spiserør og tarme, diaréer, udslet på huden, revner i mundvige, negleforandringer. Der kan også komme nedsat funktion af binyrer, skjoldbruskkirtel og biskjoldbruskkirtlerne. Desuden voldsom trang til søde sager og træthed.
Mange af symptomerne skyldes, at svampene producerer toksiner – giftstoffer – der gør tarmene utætte, så stumper af proteiner kan smutte ind i blodet, hvorved kroppen danner antistoffer mod dem og starter en allergisk reaktion samt forgifter nervesystemet.
Toksinerne forgifter også generelt, med træthed og dårlig tilpashed til følge samt evt. hovedpine, muskelsvaghed og muskelsmerter. De to hyppigste næringsmidler, der kan give problemer, er mælk og gluten/gliadin (hvede mm.).

Naturens midler mod candidasvampe

Svampene skal sultes ud. Man skal spise groft og grønt. Undgå sukker, slik og andet sukkerholdigt. Undgå hvidt mel og brug fuldkornsmel i stedet. Undgå frugt og mælk de første tre uger. Spis et bæger yougurt naturel (ikke pasteuriseret) hver dag. Det virker meget fint, både på svamp i tarme og i skeden.
Hvidløg i pilleform, fx Kyolic, bio-hvidløg, Garcin eller Kwai, er også godt mod candida og giver ikke så meget lugt gennem ånden, men rå hvidløg kan nogen også bruge, især hvis de også spiser havregryn samtidig.
Grapefrugtkerne ekstrakt er også godt mod candida. Fx Citricidal. Olivenolie og Aloe vera er også svampedræbende.
Olivenbladsekstrakt virker både bakterie- og virushæmmende og dræbende og er et godt middel mod candidasvampe. Man skal starte med en stor dosis, fx 3 kapsler eller tabletter 3 gange dagligt, og når svampene er bekæmpet, kan man nøjes med 1 kapsel eller tablet 2 gange dagligt for at forebygge tilbagefald.

Sødt, der modvirker candidasvampe

Der findes et sukkerstof, der ikke optages i kroppen, men har en fin virkning på tarmenes bakterieflora, og dermed på tarmens og kroppens sundhed. Det hedder F.O.S – frukto-oligo-sakkarid – og er yderst velegnet som sødemiddel i madlavningen og i den kost, man skal spise for at holde candidasvampe nede eller for at forebygge dem.
Candidasvampene trives som nævnt ikke i tarmene, når tarmbakterie-floraen er domineret af mælkesyrebakterier – probiotika. Man kan også tage Vita Biosa – mælkesyregærede urter – der er en blanding af sunde mikroorganismer, der dels producerer vitaminer og mineraler samt andre antioxidanter, dels fortrænger candidasvampene.

Kløe forneden

Ved candidasvamp i skeden kan det anbefales at bruge stikpiller til skeden (vagitorier) med mælkesyrebakterier. For eksempel Ladybalance, EcoVag eller Vivag.
Hos lægen kan man få recept på et af de nyere svampemidler, hvis det ikke hjælper med en ændret kost etc. Det kan være fluconazol, flucytosin eller ketoconazol. Det sidste er nok det mest brugte. Disse midler er dog ikke uden bivirkninger, så det er det klogeste at prøve med alle andre midler først. Men svampene forsvinder ikke, eller kommer igen, hvis man ikke fortsætter med at spise sundt og groft. Efter min mening skal man derfor vente med lægemidler, til man har prøvet alt andet.

Hæmmende på candidasvampe

Der findes i handelen flere gode produkter mod candidasvampe. Bukkehornsfrø, Ipe-Roxo og Tecomathé er candidahæmmende. De homøopatiske midler Pefrakehl, Albicasan, Reckeweg nr. 82, Candida albicans 15ch og Fungimix D30 er også gode muligheder.
Det er naturmidlet Restora også. Det indeholder syv urter, der er kendt for at virke godt på fordøjelsen, tarmslimhinderne og leveren. det virker også mod nogle andre parasitter i tarmene.
Naturmidlet Dida har også en sammensætning, der medfører, at det virker godt mod candida. Kan købes hos Matas og i helsekostforretninger.

Sund inde og ude

Man bør sikre sig, at man får alle de nødvendige vitaminer og mineraler med et godt kosttilskud, f.eks. Omnimin eller Spektro. Evt. ekstra zink og B-vitaminer (kompleks). Det er vigtigt at sikre sig, at der er chrom (krom) i tabletterne, og ellers at tage et ekstra tilskud, da chrom er med til at stabilisere blodsukkeret og modvirke trangen til sukker.
Ved svamp på huden kan man anvende Tea-Tree-Oil, Aloe vera eller Citricidal.
Chlorella eller Bio-u-Rella og echinacea kan styrke immunsystemet.
Candida kan påvises i en afføringsprøve og til en vis grad gennem antistoffer, som kroppen danner mod svampene. Man kan blandt andet få hjælp til dette fra Nordic Laboratories Services, Nygade 6, 3.sal, 1164 København K. Tlf. 3375 1000. Fax 3375 1009.

Mere hjælp mod candidasvampe

Der findes adskillige gode bøger om candida og den kost, man skal sulte den ud med:
Ellen Møller: Svampe-problemer, Forlaget Klitrose 1998
Eva Lydeking: Optimal Næring, bind I, Forlaget Klitrose 2001
Viveca Tallgren: Den kulinariske Candidakur, Forlaget Klitrose 2000
Der er også mange andre gode bøger om problemet.
Der findes en forening ved navn Foreningen for Lavt Blodsukker og Candida. Find den på: www.lb-c.dk.

Aloe vera mod candidasvampe

Pernille Pedersen fra Holstebro har følgende gode råd mod candida: Hun sprøjter 8-10 dråber af en urte-eliksir med Aloe Vera, propolis, borago, kamille, eukalyptus, ingefær, passionsblomst, salvie, timian, røllike, morgenfrue, løvetand og sandeltræ op i skeden ved hjælp af en pipette.
Det er vigtigt, at man ligger ned og venter i 10 minutter, inden man rejser sig op. Indenfor en halv time kan hun tydeligt mærke lindring, gentager behandlingen efter 1 time, og efter 2 dage med 4 behandlinger dagligt var hun fuldstændig symptomfri og har været det lige siden.

Et andet råd mod candida i skeden

1 håndfuld kamilleblomst og 1 spsk.knust bukkehornsfrø koges i 1 liter vand i 20 min. Derefter sies afkoget, og i vædsken kommes 20 dr. spilanthes, 4 spsk. Valleforce eller 1 spk. Molkur. Afkoget nedkøles nu til kropstemperatur, og derefter hældes i et udskylningsapperat, som er købt hos Matas (ARTSANA).
Det skulle give stor lindring efter 2 dage.
Kommentar:
Kamille er meget svampemodvirkende, og det samme gælder for bukkehornsfrø, der indeholder mange gode antioxidanter. Molkosan hjælper til, at der kommer en sur reaktion inde i skeden på grund af mælkesyre, og candidasvampene kan ikke tåle sur reaktion. Derfor kan det også hjælpe at sprøjte youghurt eller A38 op i skeden. Spilanthes er en afrikansk urt, som også er god mod svamp.
Jeg kan se på Internettet, at Lene Hansson anbefaler en lignende kur mod samme problem.
Man må ikke glemme at bekæmpe en overvækst af candidasvampe i tarmene, da det kan øge risikoen for candida andre steder i kroppen.

19-2-2010

Forrige artikelEasy Green

Næste artikelCøliaki – glutenintolerans

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.