Cannabis på recept i Danmark

Af: Kristine Buske Nielsen / Foto: Clourbox

Selvom cannabisolie har flere kræftpatienter har haft gavn af cannabisolie, har medicinen hidtil ikke været lovlig i Danmark. Men snart kan patienter med kræft, multiple sklerose og rygmarvsskade få lægeordineret medicinsk cannabis.

Hamp er noget af en vidunderplante. Udover at have en række sundhedsgavnlige effekter, så har naturlig cannabisolie udvundet af hampeplanter potentialet til at bekæmpe kræftceller . Det viser en række mindre undersøgelser. Desværre er olien ikke lovlig at købe, sælge og dyrke i Danmark. Det får flere og flere patienter til at medicinere sig selv uden kontrol.

Nu tyder det heldigvis på, at der er hjælp at hente. Patienter med kræft, multipel sklerose eller rygmarvsskade kan fra 2018 få lægeordineret medicinsk cannabis som en del af en fire-årig forsøgsordning.

Forsøget skal gøre det muligt for nogle af de patienter, som i dag medicinerer sig selv, at blive lovligt behandlet med cannabis under kontrol i sundhedsvæsnet.

 

Dansk cannabis?

Men hvor skal cannabisolien komme fra? Hos Landbrug og Fødevarer mener de, at patienterne bør tilbydes danskproducerede cannabis-produkter.

– Det er den eneste måde at sikre tilstrækkelige mængder af cannabis af den rigtige kvalitet. Derfor gælder det om at få undersøgt, hvordan vi kan etablere en dansk produktion. I dag er det vanskelige at skaffe cannabis til medicinsk brug via import. Udbuddet på verdensmarkedet kan ikke følge med efterspørgslen, siger viceformand i Landbrug og Fødevarer Lars Hvidtfeldt i en pressemeddelelse.

Flere og flere lande tillader cannabis til medicinsk brug. Det gælder blandt andet Canada, Israel, Portugal og 23 amerikanske stater. I 2017 forventes Australien og Tyskland af følge efter, inden Danmark kommer på banen den 1. januar 2018.

 

__________

 

Hamp i Danmark

Danskproduceret hamp indeholder primært stoffet CBD cannabidiol og må ikke indeholde mere end 0,2 procent af det euforiserende stof THC tetrahydrocannabinol. Cannabisolie indeholder mere THC, end det er tilladt ifølge dansk lovgivning, derfor er olien ulovlig at producere, sælge og købe i Danmark.

 

 

3 kommentarer

 • Dorthe siger:

  Er det nu helt rigtigt…. jeg har læst det som at det er kræft patienter der får kemoterapi der kan få olien som kvalmestillende eller smertestillende men det er ikke for at bekæmpe kræften….? desværre…..

  • Malene Tonnung siger:

   Hej Dorthe, der er faktisk forsøg, der viser, at den rette olie kan have en positiv effekt i forhold til selve kræften. Men det kræver vist cannabisolie af en vis kvalitet. Så det er ikke kun symptomlindrende. Red.

 • Christina siger:

  Jeg synes det er utroligt at Danmark ikke er med endnu. Min far har kræft, og får canabis fra udlandet. (Det “rigtige, tykke og klistrede olie). Det betyder at han kan fungere i sin hverdag – uden for stærke smerter eller frygtlige bivirkning af morfin og andet smertestillende. Min mor døde i 2007, på hospice, og ukontaktbar pga stærk medicinering. Jeg synes canabis er guds gave – og det burde være lovligt for alle der vil bruge det som smertelindring. Det burde være lovligt at gro planter til eget medicinalt behov! Alle burde se Rick Simpson,s dokumentar om canabis olie. Og for ca 3 mdr siden var der en artikel i hjemmet om en modig dame der stod frem, og fortalte om hendes forløb med canabis. Så er der alt det økonomiske… hvad sker der hvis folk vælger mindre kemo og smertestillende medicin?

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *