Nyheder

Champignon – UV-lys booster den med D-vitamin

27. juni 2022

Ny dansk forskning har skabt champignoner med over fem gange så meget D-vitamin som laks. Det kan hjælpe danskerne med at få nok af vitaminet om vinteren.

Champignon – nu med ekstra D-vitamin

Et samarbejde mellem Aarhus Universitet, DTU Food og champignonproducenten Egehøj Champignon A/S har båret frugt (eller svamp) i form af superchampignoner med et højt indhold af D-vitamin.

Ved at belyse svampene med UV-lys, der også indgår i helt almindeligt sollys, lykkedes det forskerne at øge D-vitaminindholdet til 164 mikrogram pr. 100 gram champignon, og det er højt.

Til sammenligning indeholder laks cirka 30 mikrogram D-vitamin pr. 100 gram fiskekød. Og laks betegnes ellers som en af de vigtigste kilder til D-vitamin.

 

UV-lys danner D-vitamin

Forskerne har fundet frem til, hvad der sker, når svampe producerer D-vitamin. Det foregår nemlig, når UV-strålerne sætter gang i en såkaldt fotokemisk proces, hvor stoffet ergosterol, der findes i champignonen omdannes til D-vitamin.

Fotokemiske processer foregår meget hurtigt, og vi kender det fra vores egen krop. Vi laver nemlig selv D-vitamin, når UV-lys omdanner kolesterol i vores hud.

 

Champignoner måske på hylderne

Fordi den fotokemiske proces forløber så hurtigt, er det kun et par minutter, at champignonerne skal bestråles med UV-lys. Derfor skal man kunne styre forløbet helt præcist.

– Det er meget vigtigt, for det er klart, at hvis man skal lave fødevarer med D-vitamin, skal man også kunne bestemme meget præcist, hvor meget D-vitamin, der kommer i produktet.

Man skal jo også passe på, at forbrugerne ikke får for meget, siger lektor Hanne L. Kristensen fra Aarhus Universitet, der har ledet forskningsprojektet.

 

Sollys er ikke nok til at lave superchampignone

Mens champignonerne vokser i sollys danner de selvfølgelig også D-vitamin, men på grund af deres ekstremt hurtige vækst, hvor størrelsen firdobles i løbet af et døgn, fortyndes D-vitaminindholdet.

Derfor er det nødvendigt med den målrettede UV-belysning for at opnå et højt vitaminniveau.

 

Kilde:

videnskab.dk

Forrige artikelBirgittes TIP til selvcoaching

Næste artikelHjælp til den indre rengøring- uden at røre en finger