Langt de fleste voksne danskere bærer herpesvirus i kroppen, og forkølelsessåret er helt normalt. Lad os være enige om, at blærerne på læben aldrig igen skal holde dig fra at tage på arbejde, ud at handle eller mødes med vennerne
Håret er skrabet tilbage og samlet i en stram knold. Du har lagt din yndlingsskygge på øjenlågene og taget det der pæne prikkede sæt på, som du købte i går. Du kigger dig i badeværelsesspejlet. Forkølelsessåret, du har haft på læben den seneste uge, gør ondt. Du tænker, det er irriterende, og du mærker en knude i maven, der kommer af frygten for, at de andre lægger mærke til det.
Forkølelsessåret kan være en smertefuld og vedvarende plage, men typisk er det skammen og nervøsiteten, der fylder mest. Udbruddet rammer altid, når det er mindst belejligt. Det fortæller 42-årige Martin Jakobsen, der har lidt af forkølelsessår hele livet.
– Jeg har helt sikkert sygemeldt mig en gang for meget, fordi jeg ikke ville vise mig på arbejdspladsen med mit forkølelsessår. I dag er jeg fuldstændigt ligeglad, lyder det fra Martin Jakobsen, som har stiftet den uafhængige database Herpesfree.dk, der oplyser om forkølelsessår.
Gennem ungdommen bøvlede Martin Jakobsen tit med de små blærer, der brister, og får sår, som flyder sammen til en større skorpe. Han irriterede sig og gik ikke uden for en dør, når forkølelsessåret var på sit værste. I dag arbejder Martin for at nedbryde tabuet.
Som en af de danskere, der aldrig har haft et forkølelsessår, bliver jeg temmelig overrasket, da jeg i arbejdet med artiklen finder ud af, at hver femte dansker har forkølelsessår i ny og næ. Det kommer af herpesvirus, som cirka 80% af den voksne befolkning er bærere af, mens omkring 20% har tilbagevendende forkølelsessår. Resten er smittet uden at være klar over det.
Det betyder, at jeg sikkert også er smittet. Uden at vide det. Alligevel tager jeg mig selv i at tænke, at det er meget sjældent, jeg ser nogen med forkølelsessår på mit arbejde, til fødselsdagsfester, på mine gåture eller i supermarkedskøen. Så kan det da ikke være så slemt – eller hvad?
Jeg ringer til Martin for at høre, om han vil fortælle lidt om, hvad der er så træls ved de pokkers forkølelsessår. Det vil han heldigvis gerne. Undervejs i interviewet fortæller jeg ham om mine tanker, som han følger op ved at bede mig overveje igen, hvorfor jeg mon ikke ser det hos ret mange.
– Hvad tror du ligger til grund for, at du aldrig ser folk med forkølelsessår? Fordi de altså melder sig syge fra arbejdet og bliver inden døre. Et udbrud af forkølelsessår kan sammenlignes med at have et udbrud af bumser i teenageårene, hvor man simpelthen føler sig så utilpas og usoigneret, at man ikke vil møde op. Godt nok er det smertefuldt at have et forkølelsessår, men det er skammen, der gør allermest ondt.
Martin Jakobsen har en drøm om, at vi skal snakke om det mentale aspekt i det at have et forkølelsessår. For nogle år siden delte han med sine to kammerater, hvor svært det altid har været at have forkølelsessår – og samtidig at føle sig utilpas ved at vise det frem.
– Den her følelse af ubehag forbliver den samme, og det skal vi lave om på. Det er vigtigt, at der kommer fokus på det, så alle bliver klar over, hvor normalt det er. Det gør ikke, at det føles bedre at have et udbrud, men det gør, at man ikke føler sig alene om det. Man skal bære sit forkølelsessår med stolthed.
Det var en lettelse for Martin at dele følelsen af at lide under forkølelsessårenes fordomme med sine kammerater. For at give slag tilbage mod herpesvirussen, som gennem tiden havde slået dem så meget, startede de Herpesfree.dk. Deres mission er at tale om det, der ikke blev talt om.
– Vi skal stoppe med at tale om, hvad herpes er, og begynde at snakke om, at det er helt normalt. Jo mere vi taler om det, jo mere løsner det op for både tabu og skam. Vi vil skabe en samhørighed blandt folk med forkølelsessår og give dem noget at relatere til.
Der er ingen endegyldigt effektive metoder til at forebygge et udbrud af forkølelsessår. Men hvis du gerne vil give det et skud, er der mange bud på, hvad du kan gøre. Selvom naturlige midler måske ikke helt fjerner udbruddene, har de vist sig at mindske symptomerne betydeligt og hjælpe med at lindre.
– Jeg holder mig i god form for at styrke mit immunforsvar og passer generelt på med alkohol og stress, og jeg kan mærke, at det virker, siger Martin og fortsætter:
– Hvis du behandler med Zovir eller andre cremer, kan du måske forkorte udbruddet med et par dage, men fokusér hellere på at få rigeligt antioxidanter og essentielle fedtsyrer. Der findes en række livsstils og kostændringer, som kan gøre, at man får færre udbrud.
Du er tilbage foran badeværelsesspejlet efter et hyggeligt middagsselskab. Først på aftenen beklagede du dig slukøret over dit forkølelsessår til en af dine veninder. Hun fortalte dig, at stort set alle voksne har herpesvirussen. Det er helt normalt, understregede hun.
Dine læber er smurt med pomade, og du lægger mere mærke til skinnet i dine øjne end til såret i læbekanten. Forkølelsessår eller ej – du har sgu en god gnist, siger du.
Naturlig lindring – hvad og hvordan?
• Tea tree-olie: påfør direkte på det berørte område
• Citronmelisseekstrakt: indtag oralt eller påfør lokalt
• Aloe vera-gel: påfør direkte på huden
• Hvidløgstilskud: indtag oralt
• Honning: påfør direkte på selve såret.
• Probiotika: Indtag oralt
Herpesvirus svækkes af aminosyren lysin, der findes i proteinrige fødevarer som kød, fisk og ost, eller du kan indtage det som kosttilskud. Effekten vil blive forringet, hvis du guffer løs af chokolade og nødder (øv!).
Forkølelsessår
Forkølelsessår er små klynger af væskefyldte sår, der opstår i ansigtet, især omkring læberne. Herpes-virus, der forårsager forkølelsessår, kan ikke kureres. Når først man er smittet med virussen, forbliver den i kroppen for altid. Den lægger sig i nervebanerne, hvorfra det kan aktiveres og give symptomer igen og igen.
Forkølelsessår kan bryde ud i forbindelse med for eksempel stresspåvirkninger, overdreven sol eller svækket immunforsvar – eksempelvis forkølelse, hvorfra det har fået sit navn.