Krop

Chrom: Diabetes-mineralet

11. maj 2014

Mens ømme muskler og uro får mange til at tænke magnesiummangel, og træthed kan skyldes Q10-mangel, så bør problemer med at kontrollere blodsukkerniveauet få os til at huske chrom.

Spormineralet chrom spiller en vigtig rolle i forhold til at bevare et fornuftigt blodsukkerniveau i kroppen. For mens type 1-diabetikere, der lider af en autoimmun sygdom, som betyder, at de ikke kan producere insulin selv, er type 2-diabetikere ramt af, at deres krop ikke reagerer, som den skal, over for insulinen i kroppen – i stil med personer, der lider af insulinresistens. De er altså ikke holdt op med at producere insulin, de producerer bare ikke nok til at få blodsukkerniveauet bragt ned. Det er også derfor, at type 1-diabetikere skal have insulin tilført med indsprøjtninger, mens mange type 2-diabetikere i dag kan klare sig med tabletter.

Dårlig kost, mangel på motion og overvægt spiller efter al sandsynlighed en stor rolle i udviklingen af diabetes 2. Men forskere har også fundet en anden risikofaktor – og det er mangel på chrom. Faktisk udskiller diabetikere meget chrom med urinen, hvilket paradoksalt nok kan føre til en chrommangel, der igen kan gøre det endnu sværere for insulinen at virke.

Sukkeret skal ind i cellerne

Chrom findes i mange forskellige fødevarer, men stress og raffinerede kulhydrater stjæler af vores chrom-beholdning. Spormineralet er uhyre vigtigt i hele omsætningen af sukker og insulin i kroppen. Uden chrom er insulin simpelthen ikke i stand til at regulere vores blodsukkerniveau ved at føre sukkeret ind i cellerne, hvor det kan omsættes til energi.

Vores celler er afhængige af at få energi fra glukose (sukker), men også fra fedt og protein. Chrom hjælper insulinen, så både glukose, fedt og protein kan blive optaget af cellerne. Derfor sikrer chrom ikke kun, at niveauet af sukker i blodet holdes nede, men også at kolesterolen i blodet bliver guidet ind i cellerne og forbrændt her med et lavere kolesterolniveau til følge.

Chrom-tilskud sænker blodsukker

At insulinen i blodet skal bruge chrom for at virke, kan være forklaringen på, at type 2-diabetikere oplever en bedring af deres blodsukkerniveau, når de tager tilskud af chrom.

Et randomiseret, dobbelt-blindet og placebo-kontrolleret studie med 180 type 2-diabetikere, lavet af forskere fra USA og Kina, viste nogle lovende resultater, og blev derfor optaget i det anerkendte internationale tidsskrift ‘Diabetes.’

De deltagende fik enten placebo, 100 mikrogram eller 500 mikrogram chrom to gange om dagen. Alle fik besked på at tage deres medicin og fortsætte deres diæter og motionsniveau som før. Der blev taget blodprøver ved start, efter to måneder og efter fire måneder.

Forskere kunne måle fald i blodsukkerniveauet hos de deltagere, der fik chrom, samt fald i insulinniveauet og kolesterolniveauet. Chrom bidrager ikke til, at kroppen producerer mere insulin, men forstærker i stedet insulinens effekt på kroppens celler, var forskernes konklusion. Det er på den måde, chrom hjælper ved diabetes 2 og højst sandsynligt også ved insulinresistens.

Chrom tager trangen til sødt

Ved at medvirke til at sikre et mere stabilt blodsukkerniveau kan chrom også være med til at forebygge den træthed, der følger med et pludseligt fald i blodsukkeret, der er typisk ved et svingende blodsukkerniveau, ligesom det forebygger sukkertrang, der som bekendt også er en bivirkning ved et ustabilt blodsukker.

Da de raffinerede kulhydrater er en stor forbruger af kroppens chrom-beholdning, er det også vigtigt at få gang i en god spiral, hvor chrom kan forebygge trangen til lige netop indtag af det sukker, der stjæler af det vigtige mineral.

Der findes ikke nogen anbefalinger for daglig indtagelse af chrom, men eksperter mener, at mellem 50-200 mikrogram om dagen er et godt bud. Ifølge de studier, der er lavet omkring diabetes 2, lader det til, at 200 mikrogram om dagen er et godt sted at starte, hvis man mangler chrom. Selv i høje doser ser der ikke ud til at være problemer med indtagelse af chrom, men hvis man tager medicin mod diabetes, er det fornuftigt at tage lægen med på råd, da chromtilskud kan reducere behovet for insulin, som så skal tilpasses.

Kilde: Diabetes, Vol 46, Issue 11 1786-1791

 

 

Ny optagelig chromgær på vej

Mens chrom-præparater hidtil har indeholdt syntetisk fremstillede chromformer med dårlig optagelighed, har en ny dansk type chromgær nu fået godkendelse fra EUs fødevare-autoritet EFSA som middel til blodsukker-kontrol.

Den organiske chromgær hedder ChromoPrecise og har ifølge EFSAs ekspertpanel en 10 gange bedre optagelse i kroppen end tidligere chrom-varianter. ChromoPrecise vil lande i de danske butikker i løbet af foråret 2014.

ChromoPrecise indeholder chrom indbygget i en gærstruktur, hvor chrom-indholdet er bundet til en række aminosyrer, der tilsammen danner det naturligt forekommende molekyle chromodulin (tidligere kendt som GTF-chrom). Det er den eneste chromgær-type, der indtil videre er godkendt til blodsukker-kontrol.

 

 

 

Chrom mod overvægt

Især hvis du ønsker at slanke dig, skal du være opmærksom på at få chrom nok. Rigtig mange slankekure kan føre til et fald i chrom-indtaget (ligesom kroppen forbruger mere, når du stresser den). Og ved chrommangel vil din sukkertrang blive større, hvilket er absolut uheldigt, hvis målet er at tabe sig.

Når vores omsætning af sukker og insulin foregår korrekt – oftest ved hjælp af en sund, grov og varieret kost – vil vores blodsukkerniveau holde sig stabilt, og det har stor betydning for os, når vi gerne vil tabe os.

En slankekur eller livsstilsomlægning, der præges af træthed og stor trang til søde sager, kan altså med fordel suppleres med et tilskud af chrom. Mindre insulin i blodet bliver nødvendigt, fordi chromen sikrer, at insulinen fungerer optimalt. Du nedsætter altså også risikoen for at udvikle insulinresistens.

 

Forrige artikelNyd motionen!

Næste artikelMental træthed? Tag den alvorligt!