Nyheder

Citron: En god ven i sommervarmen

29. juli 2014

Hvis du vil have en forfriskning i sommervarmen, er hjemmelavet lemonade ikke det værste valg. Citroner er forfriskende, og de gavner helbredet i mange henseender.

De gamle egyptere drak citronsaft og brugte citroner i madlavningen, fordi de mente, at citronerne beskyttede dem mod en række giftstoffer, og nyere forskning har faktisk bekræftet en del af disse formodninger.

Citroner har en stærk antiinflammatorisk, antibakteriel og antiviral virkning, ligesom de kan booste dit immunforsvar og tilmed hjælpe et vægttab på vej igennem rensning af leveren og hjælp til fordøjelsen.

Citroner er naturligvis rige på C-vitamin, men du finder også både calcium, magnesium, bioflavonoider og æteriske olier i den gule citrusfrugt.

Så citronsaft er sundt og godt i både kold og varm form, men den har også en række andre potentialer, som ikke er så kendte. Her har du otte af dem:

Citronsaft mod akne

Citronsaft er gavnligt mod akne, uanset om du drikker det eller smører det på de genstridige hudorm. C-vitamin er gavnligt for huden, og citronens basiske natur (citroner er – modsat hvad man måske skulle tro – basedannende i kroppen) slår en del af de bakterier ihjel, der er årsag til akne.

Du kan derfor drikke citronsaft med vand, når du vågner om morgenen, og du kan smøre citronsaft direkte på aknen om aftenen, før du går til ro.

Citron mod nervøsitet

Citronens æteriske olier har en beroligende effekt. Man mener også, at inhalering af citrondampe kan højne koncentrationen og opmærksomheden. Et par dråber citronolie i et lommetørklæde, som du holder op til næsen og snuser ind, skulle kunne løsne anspændthed.

Citron mod tandkødsbetændelse

Citronsaftens antibakterielle virkning kan også anvendes mod tandkødsbetændelse. Pres en citron og bland saften med håndvarmt vand. Skyl munden i blandingen tre gange om dagen. Det kan godt gøre ondt de første gange, men det skulle kunne betale sig.

Citron mod ligtorne og hård hud

Sæt en skive citron på ca. fem millimeters tykkelse på ligtornen og fastgør med bandage natten over. Hvis du har revner og sprækker i huden, kan du også duppe med citronolie for at få healingsprocessen fremskyndet. Men du skal bruge et stykke vat, da citronolien er alt for skrap ved sårbar hud.

Citron mod eksem

Du kan også dæmpe generne ved eksem ved at lave en blanding af lunkent vand, citronolie og honning – gerne upasteuriseret honning, der også har antibakterielle effekter. Til 25 cl vand tilføres otte dråber citronolie og en spiseskefuld (15 ml) flydende honning. Dyp et klæde i blandingen, vrid det forsigtigt op og placer det på det generede område i et kvarter. Gentag behandlingen to eller tre gange om dagen. Det vil både dæmpe infektionen og mindske behovet for at klø i det.

Citronsaft mod træthed

Der findes andet end cola, kaffe eller energidrikke på markedet, når du en sen aftentime kæmper med tunge øjenlåg og en opgave, der skal løses. Faktisk er det mere effektivt at presse en citron og blande med koldt vand. Citronsaft har efter sigende været en meget brugt opkvikker til langdistancevandrere og opdagelsesrejsende, fordi saften både hjælper mod tørst og træthed på samme tid. Citronsaft i vandet gør det til en langt mere effektiv tørstslukker, ligesom den antibakterielle virkning har haft en positiv effekt på brøndvand af skiftende kvalitet.

Citron mod forhøjet blodtryk

Hvidløg og løg er kendt for gavnlige effekter i forhold til forhøjet blodtryk, men sammen med citron bliver det en endnu bedre blanding. Knus tre fed hvidløg og snit et almindeligt løg. Læg det i soyamælk, skummet- eller minimælk, så det er dækket, og bring det langsomt i kog. Tag det af blusset og lad det hvile i fem minutter. Pres det igennem en sigte og lad det køle af. Tilsæt saften fra tre citroner og drik af blandingen hele dagen.

Citroner mod hvepse og insekter

Hvis du plages af hvepse eller andre insekter, kan du blande 25 cl vand med tyve dråber citronolie. Spray blandingen ud i luften. Det dufter fantastisk, men det skræmmer hvepsene og andre insekter væk.

Hvis du er blevet stukket eller bidt af et insekt, kan citronen også komme dig til undsætning. Et par dråber citronolie og en teskefuld flydende honning masseres ind i huden omkring bidet/stikket. Det lindrer.

Kilde: beliefnet.com

Forrige artikelFjernsyn mod stress

Næste artikelBindevævet holder sammen på os