Sind

Coaching 3: Fra drøm til hussalg

30. juni 2010

Helle startede coachingen med en drøm om et andet arbejdsliv, og – viser det sig – en helt anden livsstil og et helt andet livsgrundlag.

Helle og vores coach Birgitte Aagaard mødes for tredje og sidste gang i forløbet – som har givet hende mod på at tage springet helt konkret.

– Jeg kommer ingen vegne! Det der halve noget dur ikke, udbryder Helle spontant på mit indledende spørgsmål om, hvordan hendes overvejelser og forberedelser til et arbejdsskift er skredet frem. Helles drøm om at arbejde med kost og sundhed kan ikke forenes med den servicevirksomhed, hun driver nu.

3. og sidste del i coachingserien om Helle.

– Jeg har brug for at afvikle firmaet helt, så jeg kan få ordentlig tid til at tænke!

Over en periode på 4 måneder og via to tidligere sessioner har Helle arbejdet med at undersøge sine muligheder ved at skaffe viden om kost og sundhed og overveje, hvordan hun gerne vil arbejde med området. Hun er blevet afklaret på, hvilke grundelementer hendes arbejde skal indeholde, og hvordan hun gerne vil uddanne sig – nemlig ved selvstudier og en sammensætning af forskellige mindre kurser og aktiviteter. Og hun ved med sig selv, hvordan hun vil – og især ikke vil – samarbejde med chefer, kolleger og partnere.

I takt med fremtidsplanlægningen har Helle taget hul på en endelig afklaring af skæbnen for hendes gamle virksomhed. Gennem det sidste halve til hele år har hun gradvist mistet interessen for at bevare den, fordi det har krævet for meget af hende både fysisk og mentalt, og fordi hun egentlig ikke brænder for indholdet længere.

Ingen vej tilbage for hendes drøm

De seneste måneders overvejelser har ført hende frem til det punkt, der kan kaldes “point of no return” – det punkt, hvor hendes ønske om at ændre sit arbejdsliv enten skal bekræftes eller afvises. De første to coaching-sessioner har således udgjort en form for klargøringsfase, hvor tiden nu er til at tage den endelige beslutning.

– Livet er for kort til det her! lyder det med kraft fra Helle, idet hun fortæller om, hvordan hun de seneste uger har gjort sig mange tanker om, hvad der egentlig er vigtigt i hendes liv. Ikke nok med at arbejdslivet skal have en tur, men det viser sig, at tingene hænger sammen: eksempelvis skal både økonomien og familielivet kigges efter i sømmene for reelt at muliggøre hendes drøm.

Den store oprydning

Det handler om, hvad der skal blive i Helles liv, og hvad der skal have et grundigt spark. Dette punkt er naturligt i en proces, hvor vi ønsker os en større forandring i vores liv – helheden skal med. Det svarer til at reparere på en gammel bil – hvis ikke du får al rusten med, vil du hurtigt skulle tilbage på værkstedet. Og i sidste ende vil der altid være en gammel bil neden under de nye skærme og de nye sæder. Det er tid til at starte på en frisk.

Helt konkret viser dette sig hos Helle som en trang til at rydde op i hjemmet. Helle beskriver det som et stor lettelse, ikke bare praktisk, men især mentalt. Oprydningen er en del af Helles metode til at skabe sig ro og overblik til at tænke sig om og tænke nyt:

– Jeg har simpelthen brug for at blive mentalt nulstillet!

Hussalg er ikke længere drøm

I samtalen begynder vi nu at bevæge os over i, hvad en egentlig nulstilling og ny start vil kræve.

I første omgang har det været vigtigt for Helle, at få den nærmeste families accept og forståelse af hendes ønske. Og det viser sig at være på plads efter de seneste måneders forberedelser og snakke i familien: Datteren vil gerne være med til alt det nye, og manden kan sagtens sætte sig ind i det udsigtsløse i at fortsætte, som det er. Han er i virkeligheden glad for, at hun er klar til dette spring, for det viser sig, at det er han også!

Hele familien trænger til en ny start.

Det kræver økonomisk frihed at starte på noget nyt, så en smertefuld og lang overvejelse omkring at sælge huset bliver pludselig en helt logisk beslutning. Tiden er moden. Og fremfor alt vil det ikke længere føles som det store tab – det vil blot give plads til nye muligheder.

Forudsætningen for en ny start handler også om slippe det gamle på en god måde:

– En god afslutning af min virksomhed vil betyde rigtig meget for mig, erkender Helle.

– Så vil jeg ikke have dårlig samvittighed over for dem, der har regnet med, at jeg fortsatte.

Værdien i det gamle

Coachingen munder naturligt ud i slagplanen for Helles afvikling af sin virksomhed. Helt praktisk handler det om at finde ud af, hvilke kunder der er, hvem der skal overtage dem, og hvad Helle vil have for overdragelsen. Muligheden for en mindre indtægt på overdragelsen har Helle ikke spekuleret på, men den er vigtig: det giver en positiv oplevelse af, at det hun tidligere har knoklet for og nu lægger bag sig, har en værdi, trods alt.

Den følelsesmæssige afslutning kræver nemlig også et konkret indsats: hvad skal der til, for at Helle kan slippe den dårlige samvittighed over for sig selv og andre – over at springe fra et tidligere projekt, og over for sine kunder og kontakter. Løsningen viser sig at være ligetil:

  1. At tage kontakt til mulige aftagere af hendes kunder med et regulært tilbud.
  2. Et brev som pænt farvel til kunder og kontakter, hvor hun kort fortæller, at hun har lyst til at prøve noget andet, med oplysninger om, hvem de nu kan henvende sig til. Endelig bliver der sat en dato for afviklingen.

Lettelsen er tydelig at se i Helles ansigt – nu kan hun give slip. Og den afgørende bemærkning kommer helt af sig selv:

– Det er OK, at jeg bruger tid på mig selv og på at arbejde med det her.

På vej mod drøm og nye horisonter

Først nu begynder Helle rigtigt at kunne glæde sig over det, der venter om hjørnet. Hun fortæller begejstret om, at hun og hendes mand skal på et højskolekursus, hvor de sammen skal beskæftige sig med sund kost og livsstil. Noget de aldrig har prøvet før!

Vi taler om de vigtige sidegevinster ved at deltage i den form for aktiviteter: udover indsamlingen af værdifuld viden, giver det også en mulighed for at finde nye interessefæller, kommende partnere og ikke mindst mentorer. Tanken om at skabe sig et nyt netværk af personer, som interesserer sig for det samme, og som Helle kan spørge til råds og etablere samarbejder med, skaber helt nye horisonter for hende. Dette er en helt ny måde at arbejde på – ikke den seje enegang, hun kender fra tidligere.

Drømmen om et nyt arbejdsliv bliver i sidste ende også en drøm om et nyt liv med familien, nye kontakter og en ny livsstil med fokus på udveksling, samvær og livskvalitet.

Det kommer til at koste, ja – men der er ingen vej tilbage.

Forrige artikelIndre uro: Mangler der noget?

Næste artikelFå styr på balancen