Nyheder

Cocktail af kemiske stoffer uden kontrol

6. juni 2017

Der er kemiske stoffer overalt i din hverdag. I meget små doser. Men den såkaldte cocktaileffekt undervurderes, mener forsker.

Du arbejder ved din computer. Computeren er behandlet med bromerede flammehæmmere, der betyder, at der ikke går ild i plasticen ved overophedning. Men stoffet er også hormonforstyrrende. Du optager stoffet gennem huden – men naturligvis i ekstremt små doser. Samme morgen har du vasket hår i shampoo med Methylparaben, Butylparaben, Propylparaben og og andre stoffer med vanskelige navne. Du har spist morgenbrød fra bageren, og papirsposen indeholdt fluor. Du puttede honning på brødet, og honningen er fyldt med mikroskopiske plasticpartikler. Ved computeren får du dig lige et æble med pesticidrester i skrællen. Igennem hele dagen vil du udsætte dig selv for små doser af kemi fra mange forskellige kilder. Det er i luften, du indånder. Det er på overflader, du rører ved. Det er i maden, du spiser. Drikkevarerne, du drikker.

Det hele er naturligvis under de berømte grænseværdier, men vi ved alt for lidt om de langsigtede konsekvenser, når alle disse små doser blandes. Det mener lektor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet Kristian Syberg.

De kemiske stoffer lovbehandles adskilt

Der er omkring 20.000 godkendte kemiske stoffer i Danmark. Og selvom forskerne laver beregninger på cocktaileffekter, er studierne svære at omsætte til hverdagen, hvor vi udsættes for hundredvis af disse stoffer, mener Kristian Syberg.

– Lovgivningen er præget af silotænkning: Pesticider reguleres for sig, industrikemikalier reguleres for sig, lægemidler reguleres for sig og så videre. Men kroppen tager altså ikke højde for, hvor de forskellige kemiske stoffer kommer fra, når de blandes, siger han til dr.dk.

Du kan selv begrænse risikoen

Du kan delvist selv regulere, hvor megen kemi, du omgiver dig med. Hvis du køber økologi, slipper du for pesticiderne. Hvis du vælger personlig pleje med Svanemærket eller Den Blå Krans er du sikret mod hormonforstyrrende og allergifremkaldende stoffer. Når du køber møbler og computere, kan du undersøge, om der er brugt bromerede flammehæmmere. Men at holde dit hjem fuldstændig fri for kemikalier er tæt på umuligt – og det er endnu mere umuligt at skabe en hverdag helt uden kemi.

Men omtanke i hverdagen kan naturligvis nedbringe mængden og dermed også mindske risikoen for cocktaileffekter.

Kilde: dr.dk

Forrige artikelBevar verdensfreden i familien – også i ulvetimen

Næste artikelUdbredte misforståelser om æteriske olier