Nyheder

Cola kan påvirke hukommelsen

Cola er ikke kun skidt for tænderne: Et nyt, sydamerikansk studie viser, at cola kan påvirke hukommelsen og forårsage oxidativ stress.  

Foto: Shutterstock
30. august 2022

Cola er ikke kun skidt for tænderne: Et nyt, sydamerikansk studie viser, at cola kan påvirke hukommelsen og forårsage oxidativ stress.  

Et solidt forbrug af cola i nogle måneder kan formentlig resultere i hukommelsessvækkelse og oxidativ stress (en kemisk stressreaktion forårsaget af skadelige stoffer) i hjernen. Det viser en ny undersøgelse, der er foretaget på rotter. Forskerne fra University of Southern Santa Catarina i Brasilien fandt ud af, at stressmarkører steg tydeligt i hjernen efter godt to måneder med cola-baserede læskedrikke, hvilket også havde negative konsekvenser for adfærd. 

Hukommelsesforstyrrelser og højere niveauer af stress 

Forskerne ville forstå, hvordan læskedrikke kan påvirke hjernen. Tidligere forskning har taget udgangspunkt i højt forbrug med øget risiko for sygdom og kognitiv svækkelse. Rotterne i undersøgelsen blev opdelt i to grupper: Den ene gruppe havde fri adgang til sodavand, mens den anden kontrolgruppe kun drak vand. De blev holdt på en “diæt” i 67 dage og derefter udsat for en række labyrinttests, der vurderede hukommelse og adfærd. Hos de unge rotter forårsagede læskedrikkene hukommelsessvækkelse og resulterede i lavere score på labyrinttestene. Under vævsanalyse i hjernen blev der også opdaget højere niveauer af stressmarkører hos de cola-drikkende rotter. 

Opdagelsen er helt i tråd med tidligere forskning, der peger på, at forbruget af læskedrikke påvirker både hjernen og vores adfærd. Højere niveauer af oxidativ stress er også stærkt forbundet med en øget risiko for demens. 

Kombinationen af koffein og sukker 

Så hvad er det i Cola-baserede drinks, der er dårligt for os? Som andre læskedrikke indeholder Coca Cola sukker, farvestoffer, koffein og kemikalier. Kombinationen af sukker og koffein gør, at din opmærksomhed skærpes. Men kort efter indtagelsen falder blodsukkeret, og det gør dig træt og let irritabel. Den høje mængde sukker er det, der primært påvirker helbredet negativt. En lille dåse Cola svarer til ti sukkerterninger. De sukkerfri alternativer får dog heller ikke tommelfingeren op af forskere og ernæringsfysiologer. Den indeholder sødemidlet aspartam i stedet for sukker. Aspartam-sødede læskedrikke må højst indeholde 0,6 gram/liter. 

Kilde: mabra.com

Forrige artikelMere smørsmag til havredrikken

Næste artikel5 tips, når du ikke kan falde i søvn

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.