Cøliaki – glutenintolerans

17. juni 2009

Ved glutenintolerans, som af nogen kaldes glutenallergi er der ikke tale om nogen egentlig allergi af straks-typen, men intolerans overfor proteinet gluten, der findes især i hvede, men også i rug og byg. Der er dog konstateret antistoffer mod gluten og gliadin, som er et beslægtet stof.

De mest almindelige symptomer er dårlig trivsel, både legemlig og psykisk, vægttab, slimet, ildelugtende diaré med fedt i. Små børn kan have oppustet mave og tynde arme og ben. Det kniber med fordøjelsen, da tarmslimhinden skades af gluten. Nogen får også problemer med at tåle mælkesukker pga mangel på enzymet laktase i tarmen. Der behøver dog ikke at være diaré ved cøliaki. Der kan komme psykiske forstyrrelser og skader på nervesystemet samt hudforandringer. En del diabetikere udvikler med tiden glutenintolerans, og nerveskaderne ved diabetes kan eventuelt skyldes cøliakien i stedet for stofskifteændringerne ved diabetes.

Tilskud ved cøliaki

Ved cøliaki bliver tarmslimhinden skadet, så det det kniber med at optage mange vigtige stoffer, incl. folinsyre og især zink, der er meget vigtig for mange af kroppens funktioner, bl.a. er det en forudsætning for udnyttelsen af jern og A-vitamin, og for omdannelsen af den vigtige fede syre linolsyre til gammalinolensyre, der er livsvigtig – essentiel. Både zink, A-vitamin og gammalinolensyre er meget vigtige for huden og slimhinderne.

Man skal tage 30 eller 50 milligram zink dagligt, men jeg vil råde til, at man konsulterer en klinisk diætist eller en ernæringsterapeut for at få ordentligt styr på, hvad man evt. kan mangle og ikke må spise og skal spise.

Hvordan man får diagnosen cøliaki

Man kan stille diagnosen glutenintolerans – eller cøliaki, som det også kaldes – ved hjælp af specielle blodprøver, nu mest antistoffer mod transglutaminasesamt mod antigliadin IgA og antigliadin IgG. Man kan også bruge disse blodprøver til at følge behandlingen med. Den endelige diagnose sker dog ved at undersøge en lille bid af tyndtarmen, hentet op ved en kikkertundersøgelse.

Glutenintolerans og hudsygdom

Nogen med cøliaki udvikler en stærkt kløende hudsygdom ved navn dermatitis herpetiformis, da den ligner udslættet ved forkølelsessår, men over hele huden. En glutenfri kost bedrer denne hudsygdom klart, men normalt giver man også lægemidlet Dapson. Behandlingen er en specialistopgave (hudlæge).

Om at undgå gluten

Behandlingen er livet igennem at undgå gluten og det beslægtede stof gliadin. Det kan være meget svært, da der findes gluten i mange forskellige ting. Også i speltmel. Havre, der ikke er forurenet med hvedemel fra møllen, kan godt spises af glutenallergikere.

(Kilde: J Am Diet Assoc. 2004 Jul; 104(7): 1148-50)(Gut 2004 May; 53(5): 649-54). Det er svært at få helt ren havre i Danmark, men i Sverige kan man købe ren havre af mærket Semper, for eksempel i ICA. I Sverige kan børn med cøliaki nu spise denne havre.

I stedet kan det anbefales at bruge quinoa korn, der ikke indeholder gluten og er rigt på aminosyrer, protein, kostfibre, fosfor og magnesium. Quinoa kan bruges til bagning eller fx i stedet for ris som tilbehør eller i salater. Quinoa kan også bruges i stedet for kød, evt. sammen med sojaprotein (fx tofu) eller bønner. Quinoa korn skal lægges i blød før brugen, da de fra naturen er overtrukket med et saponin, der er bittert. Iblødsætningen fjerner saponinet.

I øvrigt er de quinoa korn, man kan købe, oftest behandlet, så saponinet allerede er fjernet.

Man kan købe quinoa korn i helsekostforretninger eller fra Aurion i Hjørring.

Det ayur-vediske middel Trifalla kan lindre symptomerne ved cøliaki, men ikke fjerne årsagen. Man skal fortsat undgå gluten helt.

Forening for cøliaki

Dansk Coeliakiforening oplyser om blandt andet fødevarer med og uden gluten på deres hjemmeside. Den har også gode vejledninger om, hvad der er vigtigt ved cøliaki, og et godt tidsskrift. Hjemmesiden findes på www.coeliaki.dk Tlf. 7010 1003.

Indmeldelse og materiale: Kirsten Svensson, Henrikvej 36, 9000 Aalborg, Tfl. og Fax: 9818 2681.

Find mere glutenfrit og viden om cøliaki

I mange helsekostforretninger (bla. Helsam) kan man købe et stort udvalg af glutenfrie varer samt mel. Der er gluten i utrolig mange ting, så man skal se sig for og læse varedeklarationen. Fx er der hvedemel i ”Dansk Madlavningsfløde” fra Arla.

Man kan fra Høyers Bageri A/S, Kirstinehøj 2, 2770 Kastrup, tlf. 3252 1122, fax 3252 1329, E-mail: hoyers@hoyers.dk bestille glutenfrie brød. Se på www.hoyers.dk

Brødene kaldes ”Gudruns Glutenfri” og kan købes i enkelte forretninger landet over, men også bestilles online direkte fra Hoyers bageri.

På Borgens Forlag er der i 1992 også udkommet en bog af Rie Møller: ”Gluten. Overfølsomhed og rigtig kost”. Og Eva Lydeking-Olsens bog ”Er du følsom? – en bog om allergi og overfølsomhed”, Forlaget Klitrose, er også meget fin.

2-2-2008

Forrige artikelCandidasvampe

Næste artikelUdendørsarbejdere skal passe på sol og tobak

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.