Computerbaseret terapi kan være fremtidens redksab til at behandle eller lindre angst og depression. Der mangler dog stadig danske undersøgelser, der kan afsløre, præcist hvordan og over for hvem it-programmerne kan hjælpe.
Terapeutiske sessioner foran computerskærmen, med undervisning og opgaver, der skal løses, kan blive løsningen for morgendagens angst- og depressionsplagede danskere. I en kommenteret svensk MTV-rapport konkluderer danske forskere, at metoden meget vel skal være en del af den fremtidige behandling af de to typer psykiske lidelser. Spørgsmålet er nu, hvordan programmerne præcist skal se ud, og hvilke patienter, der kan drage nytte af it-programmerne.
Ikke en mirakelkur
Chefpsykolog ved Arhus Universitetshospitals klinik for angstlidelser i Risskov, Nicole K. Rosenberg, er en af de to danske forfattere til den kommenterede udenlandske mtv-rapport, og hun er ikke i tvivl om, at der er et potentiale i computerbaseret terapi.
»Det er absolut ikke en mirakelkur, vi har foran os, men det er min vurdering, at internettet er så populært et medie, og mængden af personer med angst eller depression er så stor, at man bør distribuere programmer, der kan gøre noget for at afhjælpe problemet. Om ikke andet, så har computerprogrammerne noget pædagogisk undervisning i sig,« siger hun.
Standardiseret terapi
Computerprogrammerne vil bestå af standardiserede terapeutiske elementer, såsom undervisning i sygdommen og årsagerne til dens udbrud, ligesom konkrete opgaver, som patienten skal udføre, vil være en del af programmet.
Ifølge Nicole K. Rosenberg vil et mindretal få glæde af teknologien, men ikke desto mindre vil det i hendes opfattelse medføre »kolossale tidsbesparelser og økonomiske fordele«, både for patienten og terapeuten.
Minimum af personlig støtte
Hun understreger vigtigheden af at få mere viden om, til hvem og hvordan metoden kan benyttes, og derfor ser hun gerne, at flere parter melder sig på banen for at udforske området, så man kan overkomme nogle af de problemer, som i de eksisterende undersøgelser har vist sig at hæmme gode resultater. »Dem, der har brugt systemet, har fået vejledning og støtte fra en person. De er blevet vurderet, de har mulighed for at kontakte terapeuten via sms eller mail, og i nogle undersøgelser bliver de indkaldt til samtaler, ligesom mange også har lavet chatrooms med behandleren. Og selvom der er alle de hjælpeforanstaltninger, så er der en kolossalt høj dropout rate. Og der skal vi finde ud af, hvorfor folk falder fra,« siger Nicole K. Rosenberg. Hun mener, at man får flest fordele af metoden, hvis computerterapien kan bære sig selv og kun skal støttes af terapeuten via sms-påmindelser og lignende. Bør indgå blandt nuværende tilbud Lykkes det at udvikle et godt program, skal det indgå i de samlede behandlingstilbud, det danske sundhedssystem har. »Jeg mener, at den form for terapi skal være en del af den brede vifte af tilbud, som landets patienter skal have, så vi kan gå ind på det rigtige trin og behandle patienterne med mindst mulig indgriben i deres hverdag,« siger Nicole K. Rosenberg.
Kilde: Dagens Medicin