Nyheder

Coop til kamp mod fluorstoffer

19. maj 2015

Coop tager atter ansvar og fjerner mikroovnspopkorn fra kædens 1200 butikker. Årsagen skal findes i hormonforstyrrende fluorstoffer.

Her på naturli.dk har vi tidligere skrevet om de hormonforstyrrende fluorstoffer, der findes i en del fødevareemballage. Det er den belægning på papir- og papemballage, som gør emballagen fedt-, smuds- og vandskyende, der indeholder fluorstoffer. Det er et udtalt problem i papkrus til kaffe, pizzabakker, bagerposer og en lang række andre fødevareindpakninger i papir og pap. Fluorstoffer er kunstigt fremstillede, kemiske forbindelser, og stofferne ophober sig i både mennesker og i miljøet.

Mikroovnspopkorn med fluorstoffer

Stofferne er et særlig stort problem ved poser til mikroovnspopkorn, fordi emballagen opvarmes sammen med de tørrede majs. Dermed er forureningen af fluorstoffer langt større end ved andre typer emballage.

Fluorstofferne er hormonforstyrrende, og de mistænkes blandt andet for at være årsag til den faldende fertilitet i befolkningen, en øget risiko for kræft og et svækket immunforsvar. Senest har fluorstoffer vist en alarmerende risiko for spontan abort blandt gravide.

Coop fjernede buræg

Coop var først til at tage ansvar i forhold til dyrevelfærd, da de fjernede buræg fra Irma og Kvickly. De ville gerne have fjernet dem fra Brugsen og Fakta, men da halvdelen af alle æg i Danmark er buræg, kunne det give problemer med leverancerne.

Men nu tager Coop konsekvensen af de mange advarsler mod fluorstoffer.

– Siden sidste sommer har vi lagt pres på vores leverandører for at få dem til at finde alternativer til fluor-stoffer i emballagen til mikroovns-popcorn. Det er ikke lykkedes, og derfor har vi besluttet helt at stoppe salget af mikroovns-popcorn, indtil vi kan tilbyde vores kunder sikre alternativer, siger afdelingschef for kemi og nonfood i Coop, Malene Teller Blume til dagbladet Politiken.

Fluorstoffer er forbudte i Coops emballage

Og du skal ikke være nervøs for papiremballagen i Coops butikker, der tæller Irma, Kvickly, Dagli’ Brugsen, Superbrugsen og Fakta: Coop indførte i 2014 et forbud mod fluorstoffer i al fødevareemballage, som kæden selv producerer. Det gælder bl.a. muffinforme, mad- og bagepapir.

Du kan dog stadig få almindelige popkorn til gryde-popning i Coops butikker, ligesom kæden snart har nogle færdige popkorn, der er beregnet til at lune i mikroovnen – men uden fluorstoffer.

Kilde: Politiken.dk

Forrige artikelSpis dig væk fra type 2 diabetes

Næste artikelMelatonin kan hjælpe mod kræft