Nyheder

Cremer og kosmetik gør folk syge

14. november 2007

Op mod 200.000 danskere er blevet livsvarigt syge af allergi fra parfume i kosmetik, cremer, rengøringsmidler, og tallet har været stærkt stigende.

Alligevel brugte vi i fjor rekordmange penge – knap syv mia. kr. – på parfumer og hudplejeprodukter. Samtidig afslører en gennemgang, som Forbrug har lavet af indholdsstofferne i 30 almindelige cremer og kosmetikprodukter, at de fleste indeholder et eller flere stoffer, som kan være allergifremkaldende, sundhedsproblematiske eller miljøbelastende. Alene en af de mest populære dagcremer, Nivage Visages fugtighedscreme, indeholder otte parfumestoffer, som ifølge EU er allergifremkaldende, et allergifremkaldende formaldehyd, samt det miljøproblematiske stof bht. Også de cremer og den makeup, som markedsføres som naturlige eller grønne, indeholder de skadelige stoffer. »Stofferne burde forbydes i kosmetiske produkter. Hvis myndighederne erkender, at de kan belaste miljøet eller sundheden, bør de også fjerne dem fra den slags produkter,« siger miljøpolitisk medarbejder i Forbrugerrådet, Claus Jørgensen. Krav om deklaration For at give allergikerne mulighed for at fravælge produkter med de allergifremkaldende stoffer indførte EU for to år siden et krav om, at det skal fremgå af deklarationen, hvis kosmetik og cremer indeholder et eller flere af de 26 parfumestoffer, som af EU er erklæret allergifremkaldende. Men deklarationskravet har altså ikke fået producenterne til at droppe de skadelige stoffer, viser Forbrugs gennemgang, og det har heller ikke hjulpet forbrugerne med at styre uden om de kemiske stoffer.

En undersøgelse, som Videnscenter for Allergi netop har foretaget, dokumenterer, at deklarationerne – med deres lange indviklede kemiske betegnelser og ofte lille-bitte skrift – er umulige at læse og forstå for forbrugerne. Selv når det drejer sig om de patienter, som allerede lider af allergi over for parfumestoffer eller konserveringsmidler, erklærer næsten halvdelen – 46 pct. – at de ikke kan bruge deklarationerne til noget – det er vanskeligt eller ekstrem vanskeligt at læse og bruge indholdslisten, påpeger de. Forslag om politisk indgreb Lederen af Videnscentret, læge Jeanne Duus, kalder situationen på kosmetikområdet ”helt urimelig og utilfredsstilende”. »Lovgivningen er meget mangelfuld og lader forbrugerne i stikken,« advarer hun. Hun mener, at politikerne bør gribe ind og arbejde for at begrænse brugen af de problematiske stoffer i kosmetiske produkter. Ønske om klare regler Hos Beiersdorf, som markedsfører Nivea i Norden, efterlyser kvalitetschef Birgitta Melin også klarere regler for brugen af parfumestoffer. »I dag er der nærmest tale om et gråzone-område, som hverken forbrugere eller producenter har glæde af. Vi bruger lovligt nogle stoffer, som forbrugerne er bekymret for, så vi vil hellere have en positivliste eller en negativ-liste, som giver klare linier, og som gælder for alle,« siger Birgitta Melin. Hun mener ikke, at de otte allergifremkaldende stoffer i Nivea Visage-cremen er mere allergifremkaldende end de hundredevis af andre parfumestoffer, som anvendes i kosmetik. Kilde: Jyllands-Posten

Forrige artikelADHD-børns hjerne udvikler sig langsommere

Næste artikelUnge skal slukke solariet