Nyheder

Spis en sildemad for hjertet

25. september 2012

Diskussionen om vigtigheden af tilstrækkelig D-vitamin er blusset op igen. Danske forskere har fundet ud af, at vitaminet fra sollys og fede fisk reducerer risikoen for hjertesygdomme væsentligt.

Det er forskning på Københavns Universitet og Herlev Hospital, der har resulteret i konklusionen, at et for lavt niveau af D-vitamin i kroppen er forbundet med markant forøget risiko for blodpropper i hjertet og tidlig død.

For lidt D-vitamin øgede risiko for blodprop i hjertet

Ifølge forskerne kan forskellen mellem et for lavt niveau og et optimalt niveau af vitaminet betyde hele 40 pct. forøget risiko for de livstruende blodpropper i hjertet.

Undersøgelsen er baseret på 10.000 danskere og er blandt andet offentliggjort i det anerkendte, amerikanske lægetidsskrift “Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology”.

Sollys er en billig kilde til D-vitamin

Børge Nordestgaard, klinisk professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og overlæge på Herlev Hospital, mener at det er ret enkelt at øge mængden af D-vitamin i kroppen.

– Den billigste og simpleste vej til mere D-vitamin er at lade solen skinne på huden med jævne mellemrum. Meget tyder på, at solskin er godt, men man skal naturligvis undgå at blive skoldet, da det øger risikoen for hudkræft, siger Børge Nordestgaard til dagbladet BT.

Sollys er ikke tilstrækkeligt i vinterhalvåret

Det er dog en sandhed med modifikationer. Når solen endelig titter frem i efteråret og vinteren, er D-vitaminproduktionen minimal. Derfor bør du i de kommende måneder vedligeholde D-vitaminnivauet ved at at spise fed fisk, såsom laks og sild, drikke mælk, spise kød eller lever. Du kan også supplere med et kosttilskud, men det er næppe nødvendigt, hvis du spiser varieret og får en god portion sollys uden for meget solcreme i sommerhalvåret. Solcreme kan være nødvendig på sarte hudtyper, men cremen blokerer også for D-vitaminproduktionen. Hvis du har fået tilstrækkeligt med sollys i løbet af sommeren, har du opbygget en D-vitaminreserve, som du kan tære på i den kommende, mørke tid.

Kilde: bt.dk, cancer.dk og dagenssundhed.dk

Forrige artikelHold ferie hele året – og dampen oppe!

Næste artikelBrug yoga mod PMS-smerterne