Nyheder

D-vitamin har indflydelse på kræft

4. oktober 2011

Et amerikansk studie antyder atter en tydelig sammenhæng mellem kræft og mangel på D-vitamin.

Det er et dugfriskt, amerikansk  studieresultat, der indeholder den kontroversielle påstand. Resultatet blev præsenteret den 2. oktober på det treoghalvtredsindstyvende årsmøde i American Society for Radiation Oncology (ASTRO).

Ifølge Thomas Churilla, der er en af hovedforfatterne til studiet, har man ikke tidligere studeret, om D-vitamin kan have en betydning for udviklingen af alle typer kræft eller om vitaminet har nogen betydning for patientens muligheder for at overvinde sygdommen.

Usikre tal om kræft og D-vitamin

Herhjemme har Kræftens Bekæmpelse længe peget på en mulig sammenhæng mellem mangel på D-vitamin og kræft i tyktarm og endetarm. Men organisationen mener samtidig, at det lave D-vitamin-indhold hos disse kræftpatienter muligvis kan hænge sammen med andre faktorer, såsom overvægt og dårligt helbred. De undersøgelser, Kræftens Bekæmpelse omtaler i forbindelse med andre kræftformer og D-vitamin, er så statistisk usikre, at organisationen ikke vil anbefale D-vitamin til en bredere befolkningsgruppe i forsøget på at opnå en præventiv virkning.

Mange kræftformer hang sammen med D-vitamin

Det nye i den amerikanske undersøgelse består i, at de undersøgte patienter led af helt andre kræftformer end dem, der tidligere er blevet forbundet med mangel på D-vitamin.

Forskerne undersøgte patienter på et kræftcenter i byen Dunmore, Pennsylvania. Man undersøgte 160 patienter med en gennemsnitlig alder på 64 år og en ligelig fordeling af kvinder og mænd. De mest almindelige kræftformer hos patienterne var brystkræft, prostatakræft, lungekræft og kræft i skjoldbruskkirtlen. Forskerne undersøgte patienternes blod for D-vitamin, og resultatet var iøjnefaldende: Hele 77 pct. af patienterne havde alt for lavt indhold af D-vitamin.

Herhjemme anbefales et D-vitaminindhold på 50 nanomol pr. liter, men hos kræftpatienterne i undersøgelsen havde 77 pct. et indhold helt nede omkring 20 nanomol pr. liter.  Nogle lå mellem 20 og 30, mens en stor gruppe havde mindre end 20 nanomol pr. liter blod. Gennemsnittet hos de 77 pct. af patienterne lå helt nede på 23,5 nanomol/liter.

Undersøger om D-vitamin kan bedre overlevelseschancerne

Patienterne fik tilskud af D-vitamin og videre studier vil afklare, om øget indtag af vitaminet kan bedre overlevelseschancerne på længere sigt.

– Fordelene ved D-vitamin udover forbedret knoglesundhed er kontroversiel, men der er alligevel forskellige grader af indikationer på, at D-vitaminet spiller en rolle både præventivt og helbredende i forhold til kræftsygdomme. Men vi må forske videre for at forstå sammenhængen mellem kræft og D-vitamin, siger Thomas Churilla fra Commonwealth Medical College i Scranton, Pennsylvania.

Du kan næsten ikke få for meget D-vitamin

Hvis du har en mistanke om, at du får for lidt D-vitamin, kan en vitaminpille eller et kosttilskud med vitaminet være en god idé. Du kan også få D-vitaminet igennem mælk, æg og fed fisk. Sollys kan få kroppen til selv at danne vitaminet, men du skal ikke solbade i timer; få minutter dagligt i solen med hænder og ansigt fri er tilstrækkeligt i sommermånederne. 

Du kan næsten ikke få for meget D-vitamin. Så du behøver ikke være så bange for at overskride ADA (Anbefalet daglig tilførsel) mange gange. Man skal faktisk op på 100 gange ADA, før det har nogen negative konsekvenser, og da vil det i begyndelsen blot vise sig som kvalme, hovedpine og forstoppelse. I yderste konsekvens kan det føre til nyresten, fordi et for højt niveau af D-vitamin også betyder et for højt niveau af kalcium i blodet. Så D-vitamin er ikke farligt – og få hellere lidt for meget end lidt for lidt.

Kilder: astro.org, cancer.dk

 

   

Forrige artikelBetal mindre i fedtafgift

Næste artikelSkån håret og naturen