Nyheder

D-vitamin har lindrende effekt på atopisk eksem

Foto: Adobe Stock
22. september 2019

Børneeksem, som også er kendt som atopisk eksem, kan ikke kureres, men det kan lindres. Og faktisk viser forskning, at D-vitamin kan gøre netop det.

Både børn og voksne kan lide af atopisk eksem, som kan give voldsom kløe. Der findes ingen kur for eksemen, men 60 procent af dem, som lider af det, vokser fra det inden de når puberteten. Det er også derfor lidelsen kaldes børneeksem i folkemunde.

Siden slutningen af 1980’erne er antallet at mennesker med atopisk eksem steget. Og det er ikke den eneste allergiske reaktion, der har oplevet samme udvikling. Der findes ikke en evidensbaseret forklaring på, hvorfor flere bliver allergikere, men der findes i hvert fald en plausibel teori.

Understimuleret immunforsvar

Teorien hedder hygiejne-teorien. Den går i sin enkelthed ud på, at fordi vi har opnået levestandarder med høj grad af hygiejne i vores boliger og samfundet generelt samt en høj grad af fødevaresikkerhed, bliver vores immunsystem simpelthen mindre udfordret. Som konsekvens af den mindre eksponering overfor bakterier og sygdom modnes immunsystemet ikke korrekt. Derfor vi ser flere allergiske reaktioner som atopisk eksem.

Igen vil vi understrege, at det er en teori. Der er altså ikke håndfast bevis for sammenhængen. Det kan dog konstateres, at antallet af allergikere i Østtyskland blev femdoblet på bare ti år efter Berlinmurens fald. I samme periode bevægede fødevaresikkerheden og boligforholdene sig nærmere almindelige vestlige standarder, som betyder en høj grad af kontrol og hygiejne.

Og så tilbage til den atopiske eksem. For uanset årsagen til at flere mennesker rammes, er faktum, at der kan være behov for lindring til symptomerne.

Børneeksem er mest udbredt, hvor solen skinner mindst

Her kan D-vitamin spille en rolle. Vitaminet dannes primært i huden, når den eksponeres for sollys. Bor man på vores breddegrader kan der i perioder være behov for at tage tilskud for at sikre, at man ikke kommer under de anbefalede mængder af D-vitamin, fordi der i nogle måneder er så lidt lys, at vi ikke kan dække vores egne behov.

Den nye opdagelse med D-vitamin kommer fra to sydkoreanske forskere. For nogle år siden fandt de nemlig ud af at vitaminet kan have lindrende virkning på blandt andet atopisk eksem, og at vitaminet altså ikke bare dannes i huden, men også gavner den.

Hvorfor vitaminet har lindrende egenskaber er endnu ubesvaret. Vi ved dog fra tidligere forskning, at det spiller ind på en række forhold, der har med immunforsvaret at gøre, og at allergiske reaktioner som eksem er et udtryk for ubalance i netop det system – denne viden er igen med til at understøtte hygiejne-teorien.

Når kroppen slår ud med atopisk eksem er det fordi der finder en kløende inflammation sted i huden, og man har målt, at de ramte har et forhøjet niveau af et specifikt antistof. Man har også kunnet konstatere, at der er en højere forekomst af mennesker med denne type eksem i områder, hvor man er udsat for mindre sollys.

Den traditionelle behandling for atopisk eksem er fugtihedscreme og binyrebakrhormoner, men der kan altså være god grund til at prøve at tilføre kroppen mere D-vitamin enten fra kosten eller kosttilskud  – særligt i vinterhalvåret.

 

Kilder:
Gaeun K, Ji-Hyun B. Vitamin D and atopic dermatitis: A systemic rewiew and meta-analysis. Nutrition. 2016;32(9):913-20.

Forrige artikelFestlig fordøjelsessalat med misodressing

Næste artikelMotion for hovedet: Bevæg din krop – og sæt fut på hjernen!