Nyheder

D-vitamin i graviditeten beskytter mod ADHD

11. oktober 2016

D-vitamin har betydning for hjernens tidlige udvikling. Nu viser et nyt studie, at tilskud af D-vitamin i graviditeten mindsker risikoen for ADHD hos børn.

 

Småbørn har brug for D-vitamin. Derfor er det især vigtigt med tilskud af D-vitamin gennem graviditeten og i de første år af barnets levetid. Et nyt studie fra Odense Børnekohorte har vist, at børn har færre ADHD symptomer i to et halvt års alderen, hvis de får D-vitamin under graviditeten.

Forskerne målte D-vitamin indholdet i navlesnorsblodet hos 1233 børn fra Odense Kommune. Da børnene blev to et halvt år, udfyldte forskerne spørgeskemaer, der kan spore symptomer på begyndende ADHD børn. Det kan være symptomer som ekstrem uro, uopmærksomhed og høj impulsivitet.

Der blev taget højde for andre faktorer som mors alder, rygning, alkohol, overvægt og psykiatrisk sygdom hos forældrene, så de ikke forstyrrede resultaterne. Og virkningen var tydelig. For hver stigning i D-vitamin koncentrationen i navlesnorsblodet, faldt risikoen for ADHD-symptomer.

– Vi blev meget overrasket over, at sammenhængen var så tydelig, for det er ikke vist før, at man kan spore denne sammenhæng i en så lav alder. Vi kan ikke med sikkerhed sige, at D-vitamin beskytter mod tidlige tegn på ADHD. Kun at der er en sammenhæng, som vi ikke kan forklare på anden vis, siger en af studiets forfattere, medicinstuderende Jens Bull Aaby til sdu.dk.

 

Understreger vigtigheden af tilskud

Resultaterne kan bruges til at understrege vigtigheden af at gravide og spædbørn får tilskud af D-vitamin, og til at sætte forbyggende fokus på, at for lidt sollys og utilstrækkelig kost kan øge risikoen for ADHD symptomer. Det mener professor Niels Bilenberg, der er en initiativtagerne til studiet.

– Samfundsmæssigt kan der være stor effekt og mulig besparelse af øget fokus på D-vitamin tilskud til gravide og børn. Vi ved, at personer med ADHD har et øget forbrug af offentlige ydelser gennem livet, blandt andet på grund af besværlig skolegang, lavere uddannelsesniveau, øget familiekonflikt og større risiko for andre sociale og psykiske problemer, siger han.

I studiet er der ikke kigget på årsagen til, at D-vitamin kan beskytte mod ADHD. Men andre studier har vist, at D-vitamin har betydning for hjernens tidlige udvikling.

Børnene i studiet er stadig meget unge, og det er fortsat ikke til at sige med sikkerhed, om de udvikler ADHD eller ej. Men forskerne vil følge op på børnenes udvikling.

 

Kilder: Sdu.dk

Forrige artikelElektronisk affald bliver ikke genanvendt

Næste artikelDu kan nå at spise hukommelsen bedre!

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.