Nyheder

D-vitamin i mad kan begrænse sygdomme

27. juni 2022

Kunstigt tilsatte D-vitaminer kan mindske risikoen for alvorlige sygdomme. Fødevarestyrelsen efterlyser producenter, der vil tilsætte vitaminet.

I flere lande er det tilladt at tilsætte fødevarerne vitaminer og mineraler. Men i Danmark er det endnu ikke udtalt. Danskerne mangler D-vitaminer i så høj grad, at Fødevarestyrelsen nu beder fødevareproducenterne om hjælp. Styrelsen vil have virksomhederne til at berige basisvarer som fedtstoffer og brød med D-vitamin for at forhindre alvorlige sygdomme i befolkningen. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten. Mangel på D-vitamin øger risikoen for at udvikle brystkræft, knogleskørhed, sukkersyge, tandforfald og muskelsvækkelse. Fænomenet er udbredt i Skandinavien og skyldes en kombination af manglende sollys og for ringe indtagelse af specielt fisk. Kritik af berigede fødevarerUndersøgelser viser, at specielt ældre og mørklødede personer lider af mangel på D-vitamin, fordi deres evne til at omsætte solens stråler til D-vitamin er forringet. De fleste margariner på det danske marked er allerede beriget med D-vitamin, men det forslår ikke. Fødevarestyrelsen ser derfor gerne tilsætningen udbredt til smørblandinger, spiseolier og brød for at ramme flest mulige forbrugere. Fødevareindustrien er ikke udelt begejstret for idéen. Dels er der en række praktiske problemer forbundet med berigelsen, dels får den negative omtale af berigede fødevarer virksomhederne til at tøve. Kilde: Politiken

Forrige artikel6 sikre om mad og psyke

Næste artikelFedt på bugen krymper muskler