Nye forskningsresultater tyder på, at medicins virkning varierer efter mængden af sollys og D-vitamin.
Det er svenske forskere på Karolinska Institutet i Stockholm, der er kommet frem til det opsigtsvækkende resultat. Undersøgelsen er baseret på ikke mindre end 70.000 analyseresultater fra transplantationspatienter. Disse patienter bliver nemlig jævnligt undersøgt for bl.a. blodets indhold af den medicin, der skal sikre, at de transplanterede organer ikke udstødes. Man har sammenlignet niveauerne fra blodprøver taget i sommeren og blodprøver taget i vintermånederne.
I sommermånederne, hvor patienterne får meget sollys, og indholdet af D-vitamin i blodet er højt, er medicinindholdet lavt – mens det modsatte gør sig gældende i de mørke vintermåneder.
Forklaringen menes at være, at D-vitaminet aktiverer leverens afgiftningssystem ved at øge mængden af enzymet CYP3A4.
– Hvis nedbrydningskapaciteten øges, kræves der normalt højere doser af medicinen for at opnå samme effekt. Der skal mere forskning til, før resultaterne er sikre, men CYP3A4 anses som det vigtigste enzym i kroppen, når det gælder nedbrydelse af medicin, og enzymet kan have betydning for virkningen af et stort antal af lægemidler, siger forsker ved Karolinska Institutet, Jonatan Lindh.
Effekten af D-vitamin på CYP3A4 har tidligere været påvist gennem celleforsøg. Men de nye forskningsresultater viser for første gang, at forbindelsen kan spille en vigtig rolle for medicinbehandling af patienter, ligesom en variation af sollyseksponering kan have betydning for patienternes reaktion på medicinen.
Kilde: ki.se