Vores skribenter

D-vitamin og børn

En læser synes, det er svært at finde rundt i anvisningerne for D-vitamin til børn. Sundhedsplejerske Anette Straadt guider her.

Foto: Adobe Stock
9. december 2022

Spørgsmål:

Jeg synes, det er svært at finde rundt i anvisningerne for D-vitamin til børn. Min dreng på 4 år får hver dag en Omnimini, og i vinterhalvåret også en D-pearl (20 mcg). Er det for meget?

Min datter på 7 får Nanis Multivitamin – må hun også få en D-pearl i sin fiskejuice (Nordic Naturals – dem UDEN D-vitamin).

Hilsen den forvirrede

Svar:

Tak for dit gode spørgsmål. Det er der mange, som bliver lidt forvirrede over.

D-vitamin er ultra vigtigt for vores børns immunsystem, knogler, hjerne mm. Vi er nødet til at give et tilskud, da vi ikke får nok via kost og solen på vores breddegrader.

Sundhedsmyndighederne anbefaler tilskud året rundt til børn under 4 år og om vinteren til alle over 4 år.

Jeg vil anbefale, at alle får D-vitamin året rundt, da vi også om sommeren har udfordringer med at få sol nok.

Det er dejligt at høre, at dine børn får gode kvalitets multivitaminer som basis.

Din søn må meget gerne få 2 stk Omnimini hver dag. Det betyder, at han så får 15 mcg D-vitamin dagligt. Den dosis er rigtig fin om sommeren, og så kan du med fordel give lidt ekstra om vinteren. Med en D-pearl oven i hver dag vil han så få 35 mcg. Det er sådan set ok, da den øvre sikre grænse i den alder er 50 mcg dagligt ifølge EFSA (EU). Jeg vil foreslå, at du giver en D-pearl hver 2. dag til ham om vinteren. Det vil give ham 25 mcg i gennemsnit om dagen.

Din datter får de lækre multivitaminer fra Nani. De har en rigtig god optagelighed. De er dog ikke så brede på mineraler, så du kan med fordel også give hende Omnimini ind imellem (Nature’s Own har også multivitaminer som gummier med god optagelighed. De har lidt flere mineraler end Nani, men ikke så mange som Omnimini). 1 stk Nani indeholder 10 mcg D-vitamin, så det er også fint med D-pearl på 20 mcg til hende som supplement om vinteren – eventuelt pause en dag eller to om ugen, så hun også får ca. 25 mcg dagligt i gennemsnit.    

Jeg håber det kan afhjælpe forvirringen, og du er altid velkommen til at skrive igen.

De bedste hilsner
Anette Straadt, naturlig sundhedsplejerske

Forrige artikelHjerteblod – Hvad tror du på? Hvad kæmper du for?

Næste artikelGraviditet – optimér fostrets sundhed

Anette Straadt

Sundhedsplejerske
Skribent på Naturli siden 2011.

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.