Nyheder

D-vitamin styrker muskler og immunforsvar

10. marts 2010

Der er snart ingen ende på listerne over fordelene ved D-vitamin. To nye undersøgelser viser, at vi bliver stærkere på flere måder med D-vitamin.

Selv i det solrige Californien kan det være svært at få D-vitamin nok. 59 pct. af en gruppe yngre kvinder havde for lidt D-vitamin i blodet, og af dem var en fjerdedel i ”alvorligt underskud”, viser en ny amerikansk undersøgelse.
Så selvom sol og kost er vores vigtigste kilder til D-vitamin, kan man ikke bare forlade sig på, at det automatisk er nok.
Undersøgelsen vist også, at de kvinder, der havde mindst D-vitamin i blodet, havde mest fedt i muskelvævet. Fedt i musklerne giver ringere muskelstyrke – og der er øjensynligt en sammenhæng imellem D-vitaminstatus og muskelstyrke. Forskningen er offentliggjort i martsudgaven af Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

D-vitamin styrker helbredet

Tidligere studie har netop vist, at ældre sengeliggende patienter hurtigt får styrken i musklerne tilbage, når de behandles med D-vitamin.
Men musklerne er ikke det eneste, der styrkes. Forskere fra Københavns Universitet har nemlig påvist, at kroppen behøver D-vitamin for at kunne aktivere T-cellerne.
T-cellerne er en vigtig del af immunforsvaret – de bekæmper bakterier og virus som for eksempel influenza. Det er netop en af årsagerne til, at vi oftere er tilbøjelige til at få infektioner og influenza i vinterhalvåret, hvor solen ikke står så højt på himlen. Uden solskin på huden falder vores niveau af D-vitamin.

Skal vi have mere D-vitamin?

De senere års mange forskningsresultater, der udråber D-vitamin til at være overordentligt vigtigt for vores sundhed og velvære, rejser spørgsmålet, om vi burde indtage mere. Kroniske sygdomme som åreforkalkning, knogleskørhed, sclerose og tilmed kræft er sat i forbindelse med D-vitaminmangel.
Flere eksperter efterlyser allerede nu, at anbefalingerne til det daglige indtag bliver sat op.

Sådan får du D-vitamin

En stor kilde til D-vitamin er som bekendt solen, men på disse breddegrader kan vi kun forlade os på den i de tre lyseste sommermåneder.

Ellers finder du D-vitamin i bl.a. fede fisk, æg og lever.

Mange ville have glæde af et tilskud i de mørke måneder. Der findes flere udmærkede tilskud på markedet, men de naturlige D3-vitamin er at foretrække. Nogle producenter har pakket D-vitaminerne ind i kapsler med olier, der sikrer en bedre optagelighed.

Kilder: The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism Vol. 95, No. 3 1076-1083

Nature Immunology, March 7, 2010 (ahead of print)

Forrige artikelSved det ud med infrarød sauna

Næste artikelDiskusprolaps og dårlig ryg

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.