Hvis du vil mindske risikoen for at udvikle demens eller alzheimer, skal du sørge for at få nok D- og B-vitaminer. Det viser nyere studier.
I Danmark lever omtrent 85.000 med en demenssygdom. Af disse har knap 45.000 fået en Alzheimer-diagnose. Demens er den 5. hyppigste dødsårsag i Danmark, og hvert år er der op mod 15.000 nye sygdomstilfælde. Prognoser viser, at der i takt med den demografiske udvikling, hvor der bliver flere ældre, vil være 155.000 med en demens-diagnose i Danmark i 2040.
Alzheimerforeningen mener, at det kun er en tredjedel af alle dementramte, der får stillet en egentlig demensdiagnose. Tallet på 85.000 kan altså være tre gange så højt.
Demens har med andre ord nogle ret store omkostninger – såvel økonomisk som menneskeligt. Men måske kan kostvanerne hos den ældre del af befolkningen have betydning for udviklingen. Svenske forskere har tidligere mistænkt ensidig kost med for lidt kød og fisk til at bære en stor del af skylden.
Ældre har sjældent den samme kaloriebehov som mennesker i den arbejdsdygtige alder, og når man spiser mindre, stiller det endnu større krav til kostsammensætningen, hvis man skal havde de rette vitaminer i de rette mængder.
Mange ældre kommer heller ikke så meget ud i sollyset som deres yngre medborgere, og det betyder ganske meget for optagelsen af D-vitamin. Solen er i sommermånederne en væsentlig kilde til de processer i kroppen, der danner vitaminet, så manglende sollys højner behovet for æg og fed fisk, der er de fødevarer med mest D-vitamin.
Af B-vitaminerne er det særlig B12-vitaminet, der menes at spille en væsentlig rolle i at holde demens i ave. B12 findes bl.a. i magert kød, mejeriprodukter som yoghurt og ost samt æg og fisk. Men det nedbrydes også af en række lægemidler, hvilket kan give ældre med et moderat eller stort medicinforbrug et endnu større behov for B12-vitaminet.
Det er blandt andet franske forskere, der har undersøgt forbindelsen mellem D-vitamin og demens. De franske forskere fulgte 500 kvinder over 75 år i syv år. Det viste sig, at de kvinder, der havde et ugentligt indtag af D-vitamin på 50 mikrogram – eller derunder – om ugen udviklede demens, mens de, der havde et indtag på over 59 mikrogram klarede sig.
Til sammenligning anbefaler den danske sundhedsstyrelse, at ældre over 60 år får 70 mikrogram om ugen. De 70 mikrogram gælder iøvrigt også gravide og ammende. Alle andre kan ifølge Sundhedsstyrelsen nøjes med 52,5 mikrogram (7,5 mikrogram om dagen).
Kilder: Alzheimerforeningen, netdoktor.dk og Expressen.se