D-vitaminmangel og muskelsmerter

26. august 2009

Et studie har vist, at alle med vedvarende muskel- og knoglesmerter har en høj risiko for at mangle D-vitamin.

Carsten Vagn-Hansen Læge, sundhedskonsulent

Dec 2004

I studiet indgik 150 patienter af begge køn med vedvarende muskel- og knoglesmerter, heraf 83 immigranter og 67 ikke-immigranter. Alle var i alderen fra 10-65 og fra store etniske grupper. Forskerne fra Minneapolis universitets sundhedscenter målte deltagernes D-vitaminstatus ved hjælp af calcidiol i serum.

Det viste sig at samtlige afro-amerikanere, af spansk, østafrikansk og amerikansk indiansk afstamning manglede D-vitamin. Det gjaldt 93% af samtlige deltagere i undersøgelsen, både mænd og kvinder, og ikke-immigranter havde lige så lave værdier som immigranter. 28% af samtlige deltagere havde svært nedsatte mængder af D-vitamin, heraf var 55% under 30 år. Fem patienter, heraf fire under 35 år, havde så lidt D-vitamin i kroppen, at mængden ikke kunne måles. Årstiden var ikke af betydning.

Forskerne konkluderer, at alle patienter med vedvarende, uspecifikke smerter i muskler og knogler har en høj risiko for at komme til at lide under følgerne af uopdaget og ubehandlet, svær mangel på D-vitamin. Dette gælder også for mennesker, som man normalt ikke ville tro er i risiko for at mangle D-vitamin, for eksempel yngre, omkringgående ikke-indvandrere af begge køn. Ikke-immigrant kvinder i fødedygtig alder med sådanne smerter ser ud til at være i størst risiko for at blive fejldiagnosticeret eller få opdaget vitaminmanglen sent.

Osteomalaci en en forstyrrelse i omsætningen af kalk og fosfor, medførende nedsat kalkindhold i knoglerne. Optræder osteomalaci, før vækstlinierne i knoglerne lukkes, kaldet det rakitis (engelsk syge). Symptomer ved osteomalaci er muskelsvækkelse, deforme knogler, evt. med knoglebrud, og osteomalaci er en kendt årsag til vedvarende ikke specifikke smerter i muskler og knogler. Derfor bør alle patienter med sådanne smerter undersøges for mangel på D-vitamin. (Mayo Clinical Proceedings December, 2003).

Mange undersøgelser har vist, at mangel på D-vitamin kan føre til problemer med smerter i muskler og knogler. For eksempel har forskere ved en undersøgelse i Saudi Arabien fundet mangel på D-vitamin i en gruppe på 360 patienter med kroniske rygsmerter. Alle patienter fik en stor dosis D-vitamin i tre måneder, hvilket forbedrede deres smertesituation. Dosis var højere end den, der normalt regnes for toksisk, nemlig mellem 5.000 og 10.000 enheder dagligt, men denne dosis normaliserede mængden af D-vitamin hos alle deltagerne. (Kilde: Mercola.com).

De ser ud til, at der er god grund for alle med kroniske muskel- og knoglesmerter til at bede deres læge om at få målt indholdet af D-vitamin i kroppen, hvilket bedst gøres ved at måle calcidiol i serum. Selv unge mennesker er i risiko for at mangle D-vitamin. En finsk undersøgelse af teenagerpigers calcidiol har vist, at mange af dem havde for lidt D-vitamin i blodet, hvilket bringer deres normale forkalkning af knoglerne i fare med risiko for knogleskørhed.

En rimelig mængde D3-vitamin er 50 mikrogram (2.000 enheder) dagligt, undtagen i juni og juli måned, hvis der kommer sol nok på kroppen.

Forrige artikelJernmangel og blodmangel

Næste artikelUnge vilde med økologi

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.