Nyheder

D-vitaminmangel påvirker blodtryk hos børn

29. september 2015

Der er en sammenhæng mellem D-vitamin, blodtryk og kolesteroltal hos børn. Det viser et nyt studie fra Københavns Universitet.

Jo mindre D-vitamin 8-11 årige børn har i blodet, jo højere er deres blodtryk og jo mere kolesterol har de i blodet. Det viser forskere fra bl.a. Københavns Universitet i en ny undersøgelse baseret på OPUS Skolemadsprojekt, hvor over 800 danske børn har deltaget.

D-vitaminmangel øgede blodtryk

782 børn i alderen 8-11 år, som deltog i OPUS Skolemadsprojekt i 2011-2012, er med i den nye undersøgelse, som er lavet ud fra et øjebliksbillede af børnene om efteråret, da de begyndte i projektet. Børnene registrerede, hvad de spiste, fik taget blodprøve, blev målt og vejet, fik undersøgt deres kropssammensætning i en helkropsscanner og målt deres fysiske aktivitet i syv dage.

– Vi kigger på børnenes niveau af D-vitamin i sammenhæng med, at man indenfor de seneste år også er begyndt at undersøge D-vitamins mulige betydning for blandt andet immunsystemet og hjertekar-sundheden. I vores undersøgelse så vi, at jo lavere børnene D-vitaminniveau var, jo højere var blodtrykket, og jo mere kolesterol og triglycerid-fedt fandt vi, selvom der er tale om små forskelle. Vi kan dog endnu ikke sige, hvad det betyder for børnenes sundhed på lang sigt, siger lektor i børneernæring på Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet, Camilla Trab Damsgaard, som er en af forfatterne til artiklen.

BMI kunne ikke forklare kolesteroltal

Det er tidligere vist, at overvægtige mennesker har tendens til at have mindre D-vitamin i blodet. Nu viser den nye undersøgelse, at sammenhængene mellem børnenes D-vitamin-niveau og deres indhold af kolesterol og fedt i blodet ikke kan forklares ud fra børnenes BMI eller fysiske aktivitetsniveau:

– Det har overrasket os, at vi ikke kan forklare disse sammenhænge ud fra børnenes BMI. Undersøgelsen er baseret på et stort antal raske børn, som er blevet målt meget grundigt. Vi har derfor taget højde for en lang række faktorer i undersøgelsen. Men vi kan ikke sige, om et lavt D-vitaminniveau er direkte årsag til børnenes lidt højere værdier af blodtryk, kolesterol og fedt. Det bliver vi forhåbentlig klogere på snart, siger Camilla Trab Damsgaard.

Den videnskabelige artikel, der netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift British Journal of Nutrition, er blevet til i et samarbejde mellem forskere fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet og forskere fra Fødevareinstituttet på DTU og Aalborg Universitetshospital.

Kilde: KU.dk

Forrige artikelFatale bivirkninger skjult i 14 år

Næste artikelNyt immunforsvar på tre dage