Dårlig af D-vitamin?

Jeg fik igennem en blodprøve konstateret D-vitamin-mangel, men allerede efter den første pille fik jeg det rigtig dårligt i hele kroppen med en masse uro og forhøjet blodtryk. Jeg troede, det var forbigående, men nu efter tre dage er jeg holdt op med at tage dem, idet det ikke er blevet bedre.

Jeg er ganske uforstående overfor dette, da jeg kun har læst positive virkninger af D-vitamin.

Mvh Astrid

 


 

Det er meget interessant, hvad der kan være grunden til, du bliver dårlig af dit D-vitamintilskud.

Lad os derfor kigge på flere mulige årsager:

– Du kan reagere på andre stoffer i tilskuddet f.eks. hjælpestoffer, fedtstoffer mm. Vær opmærksom på, at dit tilskud er af god kvalitet og evt. food state. Når tilskud er food state betyder det, at tilskuddet ligner mad så meget som muligt, hvilket kan gøre det lettere optageligt.

– Hvis D-vitaminet er udvundet af uld, kan det være en reaktion på det. Her kan det måske hjælpe af vælge en anden kilde til D-vitamin f.eks. veganske typer, der er lavet af lav eller svampe.

– Nogle reagerer på vitaminer, hvis de tager dem på tom mave, så vær opmærksom på at tage dem til mad og evt. til aftensmaden, hvor maven kan være mere “klar” til tilskud end om morgenen.

– D-vitamin skal bruge magnesium i omdannelsen i lever og nyrer, derfor er det bestemt værd at se på, om tilskud med magnesium kan gøre en forskel.

Fra kosten får vi vitaminet fra æggeblomme, fede mælkeprodukter, fede fisk, torskelevertran. Det kan være svært at spise sig tilstrækkeligt D-vitamin, men tåler man ikke tilskud, må man gøre en indsats.

Sol er den naturlige kilde til D-vitamin, men på denne tid af året kræver det en tur til varmere himmelstrøg. Vær i kortere tid i solen uden solcreme, men undgå naturligvis at blive skoldet.

Det er vigtigt at have tilstrækkeligt med vitaminet, og derfor er det en god ide, at du får tjekket din D-vitamin-status igen, og får lægen til at se på, om der kan være andre årsager til lavt D-vitaminniveau og problemer med at tåle D-vitamintilskud.

Jeg håber, det kan være dig til hjælp.

Mange hilsner fra

Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

1 kommentar

  • Lars Robert siger:

    Korrektion; Jeg vil anbefale at tage dette kosttilskud; Solaray Calcium-Magnesium 1:1 Citrat – som kan købes i helsekost forretninger – Håber rådet kan bruges – Mvh Lars Robert

  • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

    Skriv et svar

    Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

    *