Nyheder

Dårlig mad koster 255 millioner leveår hvert år 

Foto: Shutterstock
1. juni 2022

Forskere har regnet sig frem til, at dårlig convenience food koster 255 millioner leveår hvert år. Hvis du vil leve længe, skal du spise grønt.  

De færdigforarbejdede fødevarer er overalt. De er lette at hive ned fra hylden i en travl hverdag. Brød, som er proppet med sukker. Færdigretter, som er proppet med salt og fedt.  

Dårlig mad giver kræft og diabetes

Der sker intet ved at vælge den lette løsning i ny og næ, men hvis det bliver en vane, kan det gøre dit liv kortere. Underlødig mad øger risikoen for livsstilssygdomme som fedme, type 2-diabetes og hjertekarsygdomme. Det kan tilmed øge risikoen for nogle af de mest alvorlige kræftformer.  

Det koster leveår. Faktisk 255 millioner af dem hvert eneste år. Hvert eneste år er der millioner af mennesker på verdensplan, der dør ti, tyve eller tredive år for tidligt pga. dårlige madvaner. Det har forskerne regnet sig frem til, og det lyder desværre sandsynligt. 

Spis grønt og lev 13 år længere

I følge et nyt studie af et forskerhold fra Universitetet i Bergen, der er offentliggjort i tidsskriftet PLOS, er der dog en ret enkel metode, hvis du vil leve længere: Spis grønt. Spis bælgfrugter, nødder og fuldkorn.  

Spis mindre rødt kød (og her tænkes der ikke på, om bøffen er rød eller gennemstegt. Når man taler om rødt kød i denne forbindelse, er det kødets farve i rå tilstand). Spis mindre forarbejdede kødprodukter.   

Data fra 204 lande  

Forskerne har brugt en metaanalyse af mange andre studier og data fra centret Global Burden of Disease (GBD) fundet ud af, hvordan særlige fødevarer påvirker vores levetid. GBD er et videnscenter, som samler data om sygdomme og dødsårsager i 204 lande. 

Resultatet er ret klart: Grøn kost, som er rig på antioxidanter og protein, er vejen frem. 

Forskerne fandt frem til, at den største virkning var et større indtag af bælgfrugter, fuldkorn og nødder. Det er nemlig fødevarer, der alle indeholder meget protein, mange vitaminer og mineraler, sundt fedt og fytokemikalier, som er en række plantestoffer, der blandt andet har en antioxiderende virkning. 

Studiet konkluderer ligeledes, at du kan opnå en livsforlængende effekt, hvis du skærer ned på rødt kød, forarbejdede kødprodukter og sukkerholdig mad og drikke. 

Begynd i en tidlig alder

Jo før du omlægger din kost, desto mere er der at hente. 

Hvis en 20-årig omlægger sin kost til optimal, sund og grøn kost, vil en ung kvinde kunne tilføje op til ti år til sin levetid. For mænd er tallet hele 13 år. 

Men også midaldrende mennesker vil kunne få forlænget levetiden med op til syv år. Selv 80-årige vil kunne lægge tre år til den forventede levetid. 

Årsagerne er ifølge forskerne bag studiet, at de pågældende fødevarer er forbundet med en lavere risiko for særligt hjertekarsygdomme, kræft og diabetes – sygdomme, der er blandt verdens største dræbere. 

Kilde: TV2.dk

Forrige artikelAvocado: Smid ikke stenen ud!

Næste artikelSådan hænger dit immunsystem sammen

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.