Nyheder

Dårlig søvn ødelægger dit helbred

7. juli 2015

Mangel på god søvn gør dig ikke bare træt og uoplagt; hvis du ikke får sovet tilstrækkeligt, øger du risikoen for at få type 2-diabetes eller hjertekarsygdomme med 50 pct.

Mange danskere har en livsstil, der leder til mangel på god søvn – ligesom andre af fysiske eller psykologiske årsager bare døjer med søvnproblemer i kortere eller længere tid. Sover man dårligt over en længere periode, er det ikke kun ens velvære, hukommelse og reaktionsevne, det kan gå ud over. Man risikerer også sit helbred, fastslår ny rapport om danskernes søvn, der er udarbejdet af Vidensråd for Forebyggelse.

I rapporten giver en række af landets førende forskere en samlet vurdering af de helbredsmæssige konsekvenser, der er forbundet med at sove dårligt igennem længere tid.

– Manglen på god søvn er et alvorligt problem for folkesundheden, fordi det øger risikoen for at udvikle fedme og type 2-diabetes, Anders Sjödin, der er professor i sektionen for fedmeforskning ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

Risiko for sukkersyge øges med 50 pct.

Hvis man nat efter nat har svært ved at falde i søvn, vågner for tidligt, har usammenhængende søvn eller sover mindre end seks-syv timer hver nat, så har man det, som rapporten kategoriserer som dårlig søvn.

Det er ikke farligt at sove dårligt i en kortere periode. Men hvis man flere måneder i træk sover dårligt eller får for lidt søvn, kan det få alvorlige konsekvenser for helbredet. Søvnmangel svækker på længere sigt immunforsvaret, således at man bliver mere modtagelig over for infektioner, ligesom man øger risikoen for at få livsstilssygdomme og stress.

Risikoen for at udvikle type 2-diabetes er eksempelvis øget med cirka 50 procent hos personer, der har svært ved at falde i søvn.

Samtidig har personer, der sover mindre end syv-otte timer om natten, omkring 50 procent øget risiko for hjertekarsygdomme og 15 procent højere risiko for slagtilfælde sammenlignet med dem, der sover mere og bedre.

Dårlig søvn er et udbredt problem i Danmark. Lidt over ti pct. af alle voksne danskere har været meget generet af søvnproblemer inden for de seneste to uger, mens 30 pct. har været lidt generet, anslår rapporten.

De unge er også i risikogruppen

Konsekvenserne af dårlig søvn er ikke kun et problem for midaldrende eller ældre. For megen tid foran computeren om natten kan også have metaboliske konsekvenser for helt unge.

– På Institut for Idræt og Ernæring har vi i flere år forsket i, hvilke metabole konsekvenser manglen på god søvn har på unge. I et OPUS-studie fandt vi, at bare tre dage med kort søvn påvirkede sukkerreguleringen hos teenagere. Vi fandt også, at både en lidt kortere søvn og en noget mere uregelmæssig søvn påvirkede insulinfølsomheden hos raske skolebørn på mellemste klassetrin, siger Anders Sjödin.

Kilde: Ku.dk

Forrige artikelRandzoner skal undgælde gæld

Næste artikelBroccoli-blomkåls couscous