Krop

Dårligt indeklima: Den skjulte dræber

Foto: Shutterstock
16. november 2021

Fugt, kemikalier og partikler i indendørs luft har en stor skadevirkning over tid. Det går ud over din livskvalitet i dag – og ikke mindst i de kommende år. Så se i nedenstående, om du kan gøre mere for et godt indeklima i din bolig.

Vi danskere bruger rigtig meget tid indenfor. Det er jo i sig selv ikke mærkeligt, for vi er ikke velsignet med Sydens lune klima, der kan lokke os udenfor. Men det kan blive et problem, at vi opholder os indendørs 80-90 procent af tiden, hvis indeklimaet er dårligt.

Og der er sandt at sige en del, der kan påvirke indeklimaet negativt. Stråling, kemikalier, svamp, fugt, rengøring, larm og flere andre ting. Spørgsmålet er selvfølgelig, hvordan man sikrer et sundt og behageligt indeklima, så man undgår sygdom og gener. For et dårligt indeklima er faktisk ikke at spøge med.

Ifølge en europæisk ekspertgruppe mister beboere i 26 EU-lande hvert år to millioner sunde leveår som resultat af indeklimaforurening. Bag tallet ligger dels sygdomme, som er direkte forårsaget af indemiljøet, og dels sygdomme, der bliver forværret som resultat af forureningen. Hertil kommer den lange liste af mere milde, men trælse, gener som træthed, hovedpine og irriterede slimhinder, der også kan opstå i et usundt indeklima.

Så hvordan sikrer man et godt indeklima?

Luft ud!

Ja, det lyder simpelt, men udluftning er faktisk et uhyre effektivt råd. Udluftning suger frisk, forureningsfri luft ind og skubber usund luft ud. Du nedsætter for eksempel mængden af radon i luften, når du lufter ud med gennemtræk i 5-10 minutter nogle gange om dagen.

Udluftningen sikrer også, at du reducerer risikoen for husstøvmider og skimmelsvamp, fordi du holder fugtniveauet nede.

Gør ikke inde, hvad du kan gøre ude

En god måde at forbedre indeklimaet er ved at gøre nogle ting udenfor. Man kan med fordel tørre tøjet i det fri – for at mindske fugt – ligesom kreative projekter egner sig bedst til at foregå under åben himmel. Spray- og hobbyartikler indeholder nemlig kemikalier, som frigives ved brug, og derfor bør de bruges udenfor.

Du kan også med fordel lade nye indkøb som legetøj, der kan afgive kemikalier, gasse af i det fri, og lade regntøj og gummistøvler stå uden for hoveddøren eller i en garage, da tøjet også indeholder skadelige stoffer.

Vælg rene produkter

Om det er rengøringsmidler, møbler, maling eller andet, så kan du med fordel gå efter produkter, som er svanemærket.

De er nemlig fri for mange af de kemikalier, som kan forurene luften, og dermed også os.

Minimer røg og os

Stearinlys er hyggelige, men de er ikke ligefrem indeklimaets bedste ven. Du bør derfor begrænse brugen af stearinlys, og du kan i stedet vælge elektriske lys.

Mados er svært at undgå, når du svinger potter og pander. Men det er vigtigt at få gang i emhætten og lufte ud, når kokkeriet er overstået, for at holde luften ren.

Sluk de elektrisk apparater

Elektronik kan ligesom så mange andre produkter afgasse skadelige stoffer. Især når de er varme. Derfor kan det være en god ide at slukke produkterne, når de ikke er i brug.

Særligt i mindre rum som soveværelser kan afgasningen give problemer, så det er en god ide at holde elektronikken slukket eller ude af soveværelset, mens du sover.

Forrige artikelDin stemme kan styrke den grønne dagsorden

Næste artikelHverdags-homøopati til børn