Dagplejebarn konstant syg?

Da min søn startede i dagpleje for 6 uger siden, begyndte han at blive syg. Han fejler alt muligt, og hele tiden! Han har ikke haft én uge uden sygdom, og det er både synd for ham, og svært for os som familie og som arbejdstager!

Hjælp – hvad gør vi? Han har haft forskellige virus, mellemørebetændelse, akut mundhulebetændelse osv.

Hvad kan vi gøre for at bryde denne onde cirkel?

På forhånd tusind tak.

Med venlig hilsen

SL 

Det er en ekstra belastning for et lille barns immunforsvar at komme ud i nyt miljø med dertilhørende bakterier og virus. Og kroppen er heldigvis sådan indrettet, at den danner nye antistoffer og derved bliver stærkere hen ad vejen. Så det er helt normalt, at et lille barn bliver syg eller snottet, når det starter i ny pasning.

Men det skal helst ret hurtigt gå over igen. Kroppen skal være i stand til at opbygge et nyt forsvar og komme stærkere ud på den anden side. Desværre er det ikke altid sådan. Og 6 uger med skiftende sygdom er ikke okay.

Den gode nyhed er, at det giver jer alle tiders mulighed for at få styrket jeres barns immunforsvar, så han fremover bliver en lille sund og frisk gut!

Først og fremmest skal I vide, at 70 pct. af immunforsvaret i kroppen sidder ifm. fordøjelsen. I fordøjelsen har vi en stor mængde bakterier – mavetarmfloraen. Og der er utroligt mange forskellige bakterier – både gavnlige og ”dårlige” bakterier. Vi skal helst have flest af de gavnlige for at have et stærkt immunforsvar. Men vores livsstil i dag er desværre ikke så hensigtsmæssig for det. Husk at vi er ”bygget” til at være jægere og samlere ude i naturen.

Så vi er nødt til at tage lidt højde for, at vi ikke hver dag automatisk får tilført sunde bakterier fra jorden og naturen omkring os. Faktisk er vi jo blevet ret forhippede på, at alt skal være næsten sterilt…..

Så for at rette op på det, er det en rigtig god hjælp at tage et kosttilskud af de gavnlige bakterier – ikke mindst hvis immunforsvaret halter lidt.

Bio Gaia er probiotika – altså gavnlige tarmbakterier, som kan købes i helsekost, Matas eller på nettet. De fås bl.a. som dråber, der er nemme at give til børn. Og det er dokumenteret, at de styrker immunforsvaret (bl.a. undersøgt på vuggestuebørn).

En anden vigtig faktor for immunforsvaret er D-vitamin. De danske D-vitaminanbefalinger er ret lave ift. f.eks. anbefalinger fra det amerikanske Vitamin D-counsil. Husk endelig at give jeres søn D-dråberne. Og sæt gerne dosis lidt op her i vintermånederne med et par dråber – sammen med den multivitamin, som jeg vil anbefale dig nu.

Når man giver tilskud af vitaminer, er det vigtigt at huske, at den indbyrdes balance mellem vitaminerne skal være i orden. Derfor anbefaler jeg altid, at man giver en god multivitamin/mineral som basis. Husk at den skal være med organisk bundne mineraler – ellers kan kroppen ikke optage dem ordentligt. Så derfor skal I en tur i helsekosten eller på internettet for at finde dem. Supermarkedets er ikke gode.

Et godt mærke er f.eks. Spektro Kids. Giv en enkelt tablet dagligt – og 2 dagligt ca. fra 5 års alderen.

Som det sidste i en ”basis” kosttilskudpakke, vil jeg nævne fiskeolie. Fiskeolie indeholder omega 3 fedtsyrer, som også er rigtigt vigtige for fordøjelsen og for immunforsvaret. Derudover har det også en stor betydning for udvikling af hjerne, nervesystem, syn, hud mm.

Det er rigtig svært at spise sig til tilstrækkeligt med omega 3 fedtsyrer uden også at få for mange tungmetaller. Så derfor anbefaler jeg alle børn et tilskud af en god frisk fiskeolie. Gode mærker uden tungmetaller og som ikke er harske er f.eks. Nordic Naturals og Eskimo 3. 

Husk at kosttilskud selvfølgelig altid er et supplement til sund og varieret mad. Sukker og hurtige kulhydrater (brød – på nær rugbrød), hvide ris, lys pasta, yoghurt med frugt, kager, saft osv.) sætter blodsukkeret i sving, og det påvirker immunforsvaret negativt.

Med i tankerne skal man også altid have, at nogle børns fordøjelse er belastet, fordi de spiser noget, som er svært for dem at fordøje. Så hvis ikke sund mad og probiotika, vitaminer og fiskeolie kan gøre det, så er det vigtigt at få kigget på, om der skulle være noget i maden, som driller fordøjelsen. Det er sjældent en almindelig allergi, men en eller anden form for reaktion, som ikke kan måles i traditionelle blodprøver.

Men start med de andre ting. Giv det lidt tid, så kroppen kan få depoterne tanket op. Og ellers vender du bare tilbage. Du er altid velkommen.

Jeg ved godt, at det kan virke overvældende at skulle give et lille barn så mange kosttilskud. Og det virker måske ikke specielt ”naturligt” at skulle fylde piller og dråber i sit barn.

Ideelt set så var det heller ikke nødvendigt. Så ville vi spise os til vitaminerne og fiskeolien. D-dråberne ville vi få fra solen, når vi gik ude hele dagen lang. Og probiotika ville vi få tilført fra jord, planter og dyr omkring os.

Men sådan lever vi bare ikke længere. Vores kost indeholder ikke de vitaminer og mineraler i tilstrækkelig grad, som vi har brug for. Det er dokumenteret. 

Så hvis vi vil give vores børn optimal sundhed, må vi hjælpe kroppen lidt på vej.  

Rigtig god bedring.
 
 
Med kærlig hilsen

Anette Straadt Opstrup

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*