Nyheder

Danmark fastholder lav grænse for kræftfremkaldende stof i pålæg

Foto: Adobe Stock
26. maj 2021

EU-Kommissionen har netop forlænget en dansk særregel, som betyder, at der fortsat vil være mindre nitrit i kødpålæg i de danske supermarkeder, end man finder i øvrige EU-lande. Det sker samtidig med en generel forhandling om at sænke grænseværdierne for stoffet.

På EU-plan er der fastsat grænseværdier for, hvor meget nitrit, der må være i kødpålæg. Det skyldes, at stoffet har vist sig at kunne være kræftfremkaldende. Det er ikke stoffet i sig selv, som kan øge risikoen for kræft, men nitrit kan omdannes til andre stoffer, som beviseligt har det potentiale. Risikoen stiger i takt med den indtagne mængde af nitrit. Derfor er det også anbefalingen fra både den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet og DTU Fødevareinstituttet, at man begrænser indtaget af nitrit. 

I Danmark har man taget den anbefaling alvorligt, og vi bad derfor for 25 år siden om en særregel, som betyder, at vi kan stille skrappere regler til mængden af nitrit i kødpålæg, der sælges i de danske supermarkeder, end EU-værdierne foreskriver. Fordi det er en særregel, skal den løbende revurderes, hvilket den netop er blevet. Udfaldet blev, at Danmark foreløbig kan fastholde kravene i yderligere tre år.

Danmark viser vejen

Når man bruger nitrit i produktionen af kødpålæg, skyldes det primært, at det er et konserveringsmiddel, der forhindrer udviklingen af visse bakterier, som kan give det, der kaldes pølseforgiftning. Man har dog i dansk kontekst set, at forekomsten af botulisme – pølseforgiftning – er uhyre sjælden, og når det opstår, er kilden oftest ikke pålæg, men derimod krydderurter. 

[relateredehistorier]

De danske grænseværdier gælder både for pålæg, der produceres i udlandet, men sælges i danske supermarkeder, og for pålæg, der bliver produceret inden for landets grænser. Og særligt den danske produktion vækker begejstring hos enhedschef i Fødevarestyrelsen Henrik Dammand Nielsen.

– Danmark har bevist, at man sagtens kan producere skinke og pølser uden nitrit i samme mængde, som det ellers er tilladt i EU. Det er godt, at resten af EU nu lader sig inspirere af Danmarks gode eksempel og arbejder for et reduceret nitritindhold, udtaler han i en pressemeddelelse. 

Når han omtaler Danmark som en kilde til inspiration, er det blandt andet fordi man i EU netop nu er gået i gang med forhandlinger om at sænke den generelle grænseværdi for konserveringsmidlet. Noget, Danmark har vist, er muligt.

Forrige artikelSkat, skal vi føde hjemme?

Næste artikelSkaller, som glæder gane og tarm