Nyheder

Danmark fastholder lav grænse for kræftfremkaldende stof i pålæg

Foto: Adobe Stock
26. maj 2021

EU-Kommissionen har netop forlænget en dansk særregel, som betyder, at der fortsat vil være mindre nitrit i kødpålæg i de danske supermarkeder, end man finder i øvrige EU-lande. Det sker samtidig med en generel forhandling om at sænke grænseværdierne for stoffet.

På EU-plan er der fastsat grænseværdier for, hvor meget nitrit, der må være i kødpålæg. Det skyldes, at stoffet har vist sig at kunne være kræftfremkaldende. Det er ikke stoffet i sig selv, som kan øge risikoen for kræft, men nitrit kan omdannes til andre stoffer, som beviseligt har det potentiale. Risikoen stiger i takt med den indtagne mængde af nitrit. Derfor er det også anbefalingen fra både den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet og DTU Fødevareinstituttet, at man begrænser indtaget af nitrit. 

I Danmark har man taget den anbefaling alvorligt, og vi bad derfor for 25 år siden om en særregel, som betyder, at vi kan stille skrappere regler til mængden af nitrit i kødpålæg, der sælges i de danske supermarkeder, end EU-værdierne foreskriver. Fordi det er en særregel, skal den løbende revurderes, hvilket den netop er blevet. Udfaldet blev, at Danmark foreløbig kan fastholde kravene i yderligere tre år.

Danmark viser vejen

Når man bruger nitrit i produktionen af kødpålæg, skyldes det primært, at det er et konserveringsmiddel, der forhindrer udviklingen af visse bakterier, som kan give det, der kaldes pølseforgiftning. Man har dog i dansk kontekst set, at forekomsten af botulisme – pølseforgiftning – er uhyre sjælden, og når det opstår, er kilden oftest ikke pålæg, men derimod krydderurter. 

[relateredehistorier]

De danske grænseværdier gælder både for pålæg, der produceres i udlandet, men sælges i danske supermarkeder, og for pålæg, der bliver produceret inden for landets grænser. Og særligt den danske produktion vækker begejstring hos enhedschef i Fødevarestyrelsen Henrik Dammand Nielsen.

– Danmark har bevist, at man sagtens kan producere skinke og pølser uden nitrit i samme mængde, som det ellers er tilladt i EU. Det er godt, at resten af EU nu lader sig inspirere af Danmarks gode eksempel og arbejder for et reduceret nitritindhold, udtaler han i en pressemeddelelse. 

Når han omtaler Danmark som en kilde til inspiration, er det blandt andet fordi man i EU netop nu er gået i gang med forhandlinger om at sænke den generelle grænseværdi for konserveringsmidlet. Noget, Danmark har vist, er muligt.

Forrige artikelSkat, skal vi føde hjemme?

Næste artikelSkaller, som glæder gane og tarm

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.