Danmark skal være foregangsland for insektproduktion

Af: Kristine Buske Nielsen / Foto: Colourbox

Danske forskere vil etablere en industriel produktion af insekter til menneskeføde og dyrefoder for at løse nogle af klodens problemer, når det kommer til miljø, klima og antibiotikaresistens.

Et sprødt stykke bacon eller en saftig bøf kan få mundvandet til at løbe hos de fleste. Men kødproduktionen har store omkostninger for miljø og klima, og vi kan ikke fortsætte vores kødvaner, hvis vi skal brødføde hele kloden.

Det er årsagen til, at insekter som mad er kommet mere og mere på tale de seneste år. Men selvom vi er blevet meget bevidste om nødvendigheden af at skifte vores proteinkilder ud, så finder du sjældent de seksbenede dyr nede i dit lokale supermarked.

Det vil forskere bag forskningsprojektet inVALUABLE lave om på. Målet er at etablere en industriel produktion af insekter til menneskeføde og dyrefoder og gøre Danmark til foregangsland for insektproduktion.

 

Kan måske erstatte antibiotika

Det bliver primært meleorme, der indgår i projektet. De er både gode proteinkilder, og så kan de fodres med madaffald, slagteraffald eller gødning. På den måde kan restprodukter blive udnyttet, i stedet for at producere nyt foder, som man gør til kødproduktion.

Forskerne vil bruge grise som modeller for mennesker, når de skal undersøge ormenes virkning på fordøjelsen. Derudover skal forskerne undersøge, hvordan melormene påvirker smågrises sundhed og vækst. Håbet er, at ormene kan erstatte antibiotika og fremme dyrs sundhed i husdyrproduktion.

– Vi har en formodning om, at insekter indeholder stoffer, der kan gavne immunsystemet. Og derfor håber vi, at vi kan opdage nogle egenskaber, der gør, at vi ved at bruge insekter i foder kan mindske brugen af antibiotika i svineproduktionen, forklarer Jan Værum Nørgaard til au.dk. Han er lektor ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet og står bag projektet sammen med forskere fra blandt andet Aarhus Universitet, Københavns Universitet og DTU Fødevareinstituttet.

 

Frysetørrede insekter til brød

Som det ser ud nu, er det primært i Asien, at der er et marked for insekter. Derfor er den store opgave for forskerne bag inVALUABLE at danne et grundlag for en større efterspørgsel på insekter i Danmark.

Det er dog allerede muligt at skaffe insekter i danske specialbutikker og på flere websites. Du kan for eksempel købe spiselige insekter på dininsektbutik.dk. Her kan du bl.a. købe dem i en frysetørret model, der kan males til mel og bruges i brød eller kager, så de glider lidt nemmere ned.

Har du lyst til at give dig i kast med den bæredygtige proteinkilde, men har lidt svært ved at se, hvordan orme og små seksbenede kræ skal blive en del af dine måltider? Så kan du finde masser af inspiration på bloggen buglady.dk.

 

 

 

 

Kilder: au.dk

 

 

1 kommentar

 • Monica siger:

  Den øgede fokus på insekter som et sundt alternativ til vores daglige kost er meget god…
  Der er dog flere issues ved dette for insekter er ikke så uskyldige som de ser ud, det er noget jeg ved noget om efter at have arbejdet med insekter gennem flere år…
  Rigtig mange mennesker tror at insekter bare er insekter og at man bare kan købe dem til kæledyrene, problemet er bare at disse ikke har tømt tarmsystemet endnu og derfor ikke er godkendt til menneskeføde…
  Dette kan gøres ved at lade dyrene gå uden foder men med vand i en uge…
  En anden og måske endnu vigtigere viden er den oversete viden der er omkring allergener og insekter… Melorm eksempelvis er utroligt allergifremkaldende og man bør som menneske omgås dem med forsigtighed… Jeg siger ikke at alle mennesker bliver allergikere pga de spiser insekter, men det er set flere gange at insekters exo skellet er meget allergifremkaldende. Vi har hos http://www.monnisskildpadder.dk igennem flere år arbejdet med insekter, både professionelt og på hobbyplan og vi har haft mange med hobbyister som er blevet allergiske over for de foderdyr de skulle bruge og derfor måtte opgive deres hobby.
  Er du en af dem som har tilbøjeligheder til allergi hvad enten det er til pollen eller til husdyr så vil jeg som fagmand stærkt advare dig mod at kaste dig ud i brugen af insekter i din mad…
  Ideen med at bruge insekter i vores mad er helt sikkert god men der er desværre kun meget få mennesker der beskæftiger sig med dette der endnu kender faren ved at bruge insekter i deres mad.
  Jeg syntes artiklen her er god uden tvivl men det er også vigtigt at få den del med der er omkring allergi og insekter for den er ikke uvæsentlig…

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *