Nyheder

Dansk økologi hitter og høster anerkendelse

Foto: Adobe Stock
10. september 2020

Der kommer flere og flere økologiske varer i indkøbskurven, når danskerne handler ind. Det er godt for biodiversiteten, da økologisk produktion skaber bedre vilkår for dyrelivet. Derfor er flere økologiske landsforeninger også nomineret til en miljøpris i år– men den danske afdeling er bekymret for fremtiden og den manglende politiske opbakning til industrien.

I flere år er salget af danske økologiske varer gået frem. Indenfor alle fødevarekategorier kan man se en fremgang i salget af produkter med det røde ø-mærke. Selv salget af økologisk slik stiger. Også i den første halvdel af 2020 har tendensen kunne mærkes i detailhandlen. Tal baseret på handel i butikkerne viser ifølge Økologisk Landsforening nemlig en rekordstor procentstigning i salget af økologiske varer i årets første seks måneder.

Der er altså med tydelighed opbakning til det økologiske landbrug. Men en del af forklaringen på det øgede salg skal også findes i politiske tiltag og ambitioner om at fremme det økologiske landbrug. Den ambition ser dog ud til at være forsvundet, når man kigger finanslovsforslaget for 2021, skriver Økologisk Landsforening i en pressemeddelelse, hvor de udtrykker bekymring for det manglende politiske fokus på fortsat at fremme økologisk landbrug.

[relateredehistorier]

Markedschef for detail i Økologisk Landsforening Henrik Hindborg udtaler:

– Vi forbliver ikke bare verdensmester og forbillede for hele verden. Det kræver vilje og dedikation fra politisk side, når det økologiske areal skal udvides, når der skal omstilles til økologi i offentlige køkkener og når vi skal skabe afsætningsfremme både hjemme og i udlandet. Det er nøgleområder, der bare skal fungere, og her har vi altså brug for, at politikerne bakker op om at skabe de nødvendige rammer for en bæredygtig omstilling.

For indtil nu har Danmark været førende på området, hvilket også er grunden til at vi, sammen med andre nordiske økologiske landsforeninger, er nomineret til Nordisk Råds Miljøpris 2020

Økologisk landbrug fremmer biodiversiteten

Begrundelsen for nomineringen til de samlede økologiske landsforeninger er det økologiske landbrugs evne til at skabe mere liv i marken. Det er velkendt, at vi står midt i en biodiversitetskrise, hvor bier, insekter og andre små dyr falder som fluer, hvilket kan have store konsekvenser. Derfor er der også globalt og i EU fokus på netop at vende de negative kurver – og landbrugets rolle i den opgave.

Landbruget råder nemlig over store landarealer. Herhjemme er hele 60 procent af jorden brugt til landbrug. Derfor er der også stort potentiale i at forvalte disse store områder på en måde, der virker fremmende fremfor hæmmende på biodiversiteten. Det gør man indenfor det økologiske landbrug på flere måder. Blandt andet giver man mere plads til vild natur og blomster, ligesom fraværet af pesticider også spiller en væsentlig rolle.

Fra EU’s side er der som nævnt fokus på biodiversitetskrisen, og et af de værktøjer, man vil bruge for at fremme vilkårene for bier, sommerfugle og biller, er en ambition om at mindst 25 procent af landbrugsjorden forvaltes økologisk. Men det kræver en investering og politisk vilje. Det kan ske på internationalt niveau og ved at se på EU’s landbrugsstøtteordning, men det kan også ske herhjemme ved at prioritere økologisk landbrug på finansloven. En prioritering, der til Økologisk Landsforenings ærgrelse, er fraværende i det nuværende budgetforslag til næste år.

Vil regeringen efterleve sine egne ambitioner?

Efterspørgslen på økologiske varer, og stigningen i salg kan skyldes en række faktorer. Lige fra fokus på biodiversitet, klimamæssige overvejelser, en følelse af kvalitet eller et sundhedsmæssigt perspektiv. Det er efterhånden veldokumenteret at pesticider fra landbruget kan have forskellige sundhedsmæssige konsekvenser, og at interaktionen mellem de forskellige stoffer i kroppen betyder, at det kan være svært at vurdere sikkerheden ved et enkelt sprøjtemiddel i et laboratorie.

Uanset bevægegrunden viser tallene, at danskernes interesse for de økologiske varer stiger. Dertil kommer, at nordisk økologisk landbrug anerkendes for sine evner til at være et værktøj i den nuværende biodiversitetskrise. Men det momentum og potentiale, som vi har set i de seneste år, risikerer at bremse voldsomt uden den politiske vilje til at investerer i omlægning og udbredelse.

Finansloven er endnu ikke stemt igennem, og der er altså stadig mulighed for, at det økologiske landbrug kan få tilført de nødvendige midler, som det egentlig var regeringens hensigt ifølge deres forståelsespapir, de fremlagde under valgkampen sidste år.

Forrige artikelProbiotika kan hjælpe overvægtige børn og unge

Næste artikelStyrk kroppen mod efterårets trusler!

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.