Tang er mere et eksklusivt sushitilbehør. Tang er også en superfood, som ifølge ny forskning har været fast bestanddel på middagsbordet førhen.
Mens danske forskere lægger kimen til at gøre tang til en mere naturlig del af vores kost, tyder forskning på, at tang var fast kost i fortidens Europa. Fra Spanien til Litauen har forskere fundet tegn på, at mennesker før os havde tang på menuen.
Det er gode nyheder, for hvis vi har haft tang på menuen førhen, kan vi få det igen.
– I Danmark spiser vi stort set ikke tang, og det er en skam, da forskellige tangarter indeholder et meget betydeligt sundhedspotentiale som føde. Sammensætningen af de forskellige næringsstoffer, specielt de essentielle flerumættede fedtsyrer er noget nær idealet for menneskeføde, skrev professor Ole G. Mouritsen i en artikel på videnskab.dk.
“Sammensætningen af de forskellige næringsstoffer er noget nær idealet for menneskeføde”
Overvægt af essentielle fedtsyrer
Selvom tang kun indeholder 2-5 % fedtstof, er det interessante, at der er en overvægt af essentielle fedtsyrer, herisær omega-3 og omega-6 fedtsyrerne.
Den vestlige kost indeholder for meget mættet fedtstof og for lidt af de essentielle fedtsyrer, som vores krop ikke eller kun i meget begrænset omfang selv kan producere.
Tang på tænderne
Forskerne har undersøgt tænder fra arkæologiske fund i Europas kystområder og fandt spor efter tang hos 33 individer.
Læs også: Det er tangen, der tæller!
Ifølge en artikel i The Guardian har forskerne fundet spor fra tang og andre vandplanter på tænder fra personer fra 6.400 f.v.t og frem til tidlig middelalder.
Kan dyrkes lokalt
Tang kan tilmed dyrkes lokalt i de danske fjorde og er erklæret en af fremtidens bæredygtige fødevarer på globalt plan. Specifikt er der tale om det danske sukkertang, som nu dyrkes rundt om i landets fjorde og allerede har fundet vej til diverse restauranter og produkter.
Sukkertang smager let saltet og er utrolig sprødt. Det kan bruges i retter fra suppe til is. Men der er udfordringer med den gyldenbrune tang: Det indeholder store mængder jod.
Den friske sukkertang har en mild salt smag, med et tvist af skaldyr og lidt agurk. Konsistensen er knasende med et lidt sejt bid.
Sukkertang har strenge krav til sit levested. Vandtemperaturen skal være imellem 2 og 15 grader, og så længe temperaturen er under 15 grader vokser den. Ved 15 til 20 grader stopper væksten helt, og ved 20+ grader i en længer periode, begynder tangen at dø og går nærmest i opløsning.
Selvom jod er vigtigt for organismen, er indholdet her så stort, at det kan forårsage jodforgiftning. Ved at spise en mængde sukkertang, der svarer til størrelsen på et spinatblad, vil du få den mængde jod, du behøver på en dag. Så hvis du spiser mere, risikerer du en jodforgiftning, som kan forstyrre din skjoldbruskkirtel og dit stofskifte.
Den bekymring har en række danske og norske forskere heldigvis fundet en ganske enkel løsning på.
“Ved at spise en mængde sukkertang, der svarer til størrelsen på et spinatblad, vil du få den mængde jod, du behøver på en dag”
Fra gyldenbrun til lækker grøn
Forskerne har fundet en let anvendelig løsning: Jod er flygtigt og opløser sig derfor i vand. Ved at dyppe tangen kortvarigt i 60 til 80 grader varmt vand, vil næsten alt jod gå over i vandet. Du vil dermed kunne spise en portion sukkertang uden at være i fare for at få jodforgiftning.
Samtidig er det høje indhold af omega-3 fedt- og aminosyrer er upåvirket af det varme vand. Næste skridt er at undersøge, om de øvrige gode indholdsstoffer også bliver bevaret. Det gælder vitaminer, kostfibre og flere mineraler
En pudsig detalje er, at tangen skifter farve fra gyldenbrun til kraftig grøn, når man dypper den i det varme vand. Tangen får altså en farve, der er mage til den noget mere indbydende asiatiske tang, du finder i fiskehandlerens tangsalat.
“Ved at dyppe tangen kortvarigt i 60 til 80 grader varmt vand, vil næsten alt jod gå over i vandet”
Forrige artikelPodcast skal hjælpe mod spiseforstyrrelse
Næste artikelNaturens egne kræfter mod kræft