En samlet dansk lægestand advarer nu om, at Danmark er på vej til at sakke bagud i den internationale kamp for at sikre patienterne den bedst mulige behandling.
Hidtil har danske læger ligget i førerfeltet, men svigtende offentlig støtte risikerer at sætte den position over styr. De seneste fem år har der ifølge Lægeforeningen været et fald i antallet af kliniske forskningsforsøg. Desuden optræder der stadig færre danske navne i de europæiske bevillinger, skriver metroXpress.
»Når der ikke investeres nok i forskning, halter man bagefter med nyere og opdaterede behandlinger i sundhedsvæsenet. Helt konkret betyder det dårligere og gammeldags behandling til patienterne,« siger Hans Axel Buhl, som er næstformand i Lægeforeningen.
Foreningen nævner, at det netop er lykkedes den danske forsker Lars Fugger at løse gåden bag den frygtede sygdom sclerose, men at den kliniske forskning, som skal sikre, at resultaterne kommer patienterne til gode, mangler penge.
»Det er vigtigere end nogensinde, at vi kan udvælge de bedste nye behandlinger. At vi kan afprøve, at de nye behandlinger virker. Og at vi kan garantere for, de er sikre for patienterne,« siger næstformanden til metroXpress.
Ifølge Lægeforeningen har det offentlige et betydeligt efterslæb i bevillingerne til klinisk forskning. Mens lægemiddelindustrien på under 10 år har fordoblet sit bidrag til sundhedsforskning, er det offentlige bidrag faldet fra 40 til 30 procent af de samlede forskningskroner.
Dermed kan vigtig forskning gå tabt, fordi industrien primært går efter gode forretningsmuligheder.
Lægemiddelindustriforeningen (LIF) er helt enig i, at der mangler offentlige penge til forskningen.
»Vi foreslår, at Forskningsrådet for Sundhed og Sygdom får fordoblet sit budget, så det kan uddele 180 millioner kroner mere til forskningsprojekter. Lige nu kan rådet kun imødekomme mindre end 13 procent af ansøgningerne,« siger LIF's vicedirektør, Jan Hylleberg.
Lægeforeningen har netop skrevet et brev til Folketingets sundhedsudvalg for at gøre opmærksom på problemet, og formanden for udvalget, Birthe Skaarup (DF), hilser advarslen velkommen.
»Det er rigtigt, at vi halter bagefter. Uden offentlig støtte vil der være relevant forskning, som ikke bliver foretaget. Derfor vil jeg arbejde for at sikre flere penge,« siger hun.
Kilde: metroXpress
Forrige artikelHver fjerde ryger får rygerlunger – hvis de lever længe nok
Næste artikelStress er næsten lige så farligt som tobak