Nyheder

Danske børn er ofte syge

6. april 2009

I løbet af en 14-dages-periode har hvert femte barn under 16 år været syg, og en fjerdedel har taget medicin.

Børn i Danmark har mange sygedage og stort medicinforbrug. De 0-15-årige er generelt sunde og raske, men alligevel får de forholdsvis ofte infektioner, ondt i maven eller hovedet, og mange tager medicin. Det fremgår af rapporten ”Danske børns sundhed og sygelighed”, som Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet netop har udsendt. Forkølelse, mavesmerter og hovedpine I løbet af en 14-dages-periode er hver femte dreng eller pige under 16 år blevet syg, og oftest må de blive hjemme. Hvert syvende barn må blive hjemme fra daginstitution eller skole mindst en dag på grund af akut sygdom eller symptomer, og hvert fjerde barn må tage medicin. Årsagen er oftest forkølelse, mavesmerter eller hovedpine. Medicinbrugen er mest udbredt blandt de 13-15-årige, og det er især smertestillende medicin, børnene har fået. Til gengæld er der færre børn med kroniske sygdomme end tidligere. I dag har hvert tiende barn en kronisk sygdom, som kan være alt fra allergi til kræft. Der er især færre med astma, bronkitis og hudsygdomme. Mange børn udsættes for passiv rygning Rapporten viser, at næsten en femtedel af børnene udsættes for passiv rygning i hjemmet. Andelen falder med svarpersonernes stigende uddannelsesniveau. 44 % af forældre med mindre end 10 års uddannelse svarede, at deres barn bliver udsat for passiv rygning, mod kun 9 % af forældre med 15 års uddannelse eller mere. Rapportens hovedresultater

– 43 % af børnene har haft mindst ét symptom inden for en 14-dages-periode.
– Årsagen til sygdom er hos 6 ud af 10 syge børn infektioner som forkølelse, influenza, mellemørebetændelse eller anden febersygdom. Næst hyppigste årsag til akut sygdom blandt børn er mave-tarm-sygdom. Inden for en 14-dages-periode har 25 % haft forkølelsessymptomer, 14 % mavesmerter og 10 % hovedpine.
– De 1-2-årige og børn fra økonomisk belastede familier er oftest syge.
– 14 % har været hjemme fra skole eller daginstitution pga. akut sygdom inden for en 14-dages-periode.
– Mere end hvert femte barn har inden for et år haft en overfølsomhedssygdom.
– Ifølge forældrenes vurderinger er 14 % af børnene overvægtige, og 23 % undervægtige.
– 18 % af børnene udsættes for passiv rygning i hjemmet.
Rapporten ”Danske børns sundhed og sygelighed” bygger på 3.965 forældres svar om deres i alt 6.962 børn fra 0 til 15 år. Undersøgelsen blev gennemført i 2005, og er en børneudgave af de danske Sundheds- og Sygelighedsundersøgelser, som bygger på interviews med et repræsentativt udsnit af befolkningen.
Kilde: Folkesundhed.dk

Forrige artikelSund morgenmad giver læring og ernæring

Næste artikelLidt mere økologi er meget bedre for børnene